Skt. Laurentius: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
En række korrektioner af sprog
m Wiki
Linje 1:
[[Fil:Laurens_Overselo.jpg|thumb|Kalkmaleri der forestiller Skt. Laurentius i Överselö Kirke i Sverige]]
'''Skt. Laurentius''' (fødtomkring [[230]] i [[Toledo (Spanien)|Toledo]] i [[Spanien]] omkring [[23010. august]], død i [[Rom258]], i [[10. augustRom]], [[258Italien]]) er en [[katolsk]] [[helgen]]. Navnet kommer fra latin ''Laurentius'', den ''beærede'', og navnet [[Lars]] er afledt af det; på [[engelsk (sprog)|engelsk]] hedder han '''Saint Lawrence''', og [[Svensk (sprog)|svenskerne]] kalder ham '''St. Lars'''.
 
Han var [[skatmester]] og en af syv [[diakon]]er i [[Rom]]. En legende fortæller at han, efter at pave [[Sixtus II]] blev henrettet, fordelte kirkens skatter til de fattige. Dette var da imod kejser [[Valerian 1.]]s befaling. For dette blev Laurentius langsomt stegt. Han blev begravet på kirkegården [[Campus Veranus]], dog er hans hoved i [[Vatikanet]].
var da imod kejser [[Valerian 1.]]s befaling. For dette blev Laurentius langsomt stegt. Han blev begravet på kirkegården [[Campus Veranus]], dog er hans hoved i [[Vatikanet]].
 
Siden [[354]] har han været fejret den [[10. august]]. I kunsten afbildes han ofte med en stegerist (dødsmåden) eller en pengepung (det som fremprovokerede henrettelsen). Han er de fattiges, forbrændtes, og brandvæsenets helgen.
 
I Danmark er Skt. Laurentius [[skytshelgen]] for [[Esbønderup]]. I [[Bryndum Kirke]] ses kalkmalerier af Skt. Laurentius, og kirken er højst sandsynligt viet til denne helgen. På Hammershus på Bornholm findes en afbildning af den rist som Sankt Larentius blev ristet på. I Norge er [[Nidarholm Kloster]] og [[Utstein Kloster]] viet til Skt. Laurentius. Laurentius var også [[Firenze]]s og slægten [[Medici]]s skytshelgen.