Ronald Reagan: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
HRoestBot (diskussion | bidrag)
m r2.6.5) (robot Tilføjer: tt:Рональд Рейган
Linje 83:
I 1988 ved topmødet i [[Moskva]], sagde Ronald Reagan om sin udtalelse om at Sovjetunionen var ”an Evil Empire”, at ”Det var en anden tid, en anden æra.” <ref>Esmann, Frank, "Reagan og hans tid", Politikens forlag, 2007, side 325-331</ref><ref>Encyclopædia Britannica artiklen ” Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty” </ref><ref>Roslyng-Jensen, Palle, "Fra kold krig til ny verdensorden", Gyldendal, 2005, side 88</ref>
 
Da Reagan i 1989 afsluttede sin karriere, så verdensbilledet meget anderledes ud, end da han var trådt til. USA og Sovjetunionens forhold var blevet stærkt forbedret. I 1989 besluttede Sovjetunionen sig for at trække sig ud af [[Afghanistan]], i [[Berlin]] fik indbyggerne lov til at krydse [[Berlinmuren]] og landendelandene [[Polen]], [[Tjekkoslovakiet]], [[Ungarn]], [[Bulgarien]] og [[Rumænien]] forlod [[Warszawa-pagten]]. Gorbatjov og [[George H. W. Bush|George Bush]], Amerikas nye præsident, indgik en ny aftale om nedrustning kaldet [[START 1]]-aftalen. I 1990 blev [[Vesttyskland]] og [[Østtyskland]] forenet og i Sovjetunionen mistede kommunistpartiet sit monopol på magten. I 1991 forsøgte nogle af de kommunister, der ikke var glade for de ændringer, Gorbatjov havde gennemført, at lave et statskup. Kuppet blev ikke en succes, men Sovjetunionen blev i stedet opløst. [[Boris Jeltsin]] blev præsident i den nyoprettede [[Russiske Føderation]].
 
Nogle tidligere [[KGB]]-generaler har givet udtryk for, at det var Reagans politik og især SDI ("Stjernekrigsprojektet"), der fik Sovjetunionen til at krakelere i et forsøg på at følge med den omfattende militære og økonomiske udvikling i USA.