Cypern: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m r2.7.1) (robot Tilføjer: rw:Shipure
Linje 54:
{{uddybende|Cyperns historie}}
Kypros betyder kobber på græsk, da øen er rig på kobberforekomster.
De ældste beboelser går helt tilbage til tiden 7.000 f. Kr. Bosættelserne var koncentrererkoncentreret langs nord- og sydkysten. Der er fundet rester af fartøjer af sten fra denne periode samt potteskår. Senere - omkring [[3000 f. Kr]] begyndte man at udnytte øens rige kobber ressourcerkobberressourcer, som har givet navn til øen. Dette bragte stor velstand til øen, og man begyndte at handle især med Lilleasien, Egypten og de omkringliggende øer. Omkring 1200 f. Kr. kom en bølge af indvandrere fra Grækenland og medbragte deres sprog, deres religion og deres kultur. De byggede bl.a. byen Paphos. Øens velstand voksede, selv om den blev besat og domineret af [[Syrien]], [[Egypten]] og [[Persien]].
 
[[Alexander den Store]] slår perserne, og Cypern bliver en del af hans verdensrige. Efter hans død bliver Cypern en del af det hellenistiske rige, og hovedstaden er nu Paphos.
Linje 71:
 
=== Den engelske besættelse ===
Fra 1878-1960 er Cypern under [[Storbritannien|britisk]] administration. Dette er et led i en handel, hvor England forpligter sig til at hjælpe Tyrkiet mod [[Rusland]]. Indtil 1914 er Cypern formelt stadig en del af det [[Osmanniske Rige]]. Dette får dog ende, da Tyrkiet deltager i [[1. verdenskrig]] på [[Centralmagterne]]s side side, og i 1925 bliver Cypern en engelsk kronkoloni. I 1954 fremsætter England et forslag om begrænset selvstyre for Cypern. Forslaget accepteres af den tyrkiske del af befolkningen, men er ikke tilstrækkeligtilstrækkeligt for den græske, som starter en befrielseskrig, der varer i næsten 5 år. Den græske dels modstandsgruppe ledes af [[oberst Grivas]], men også tyrkerne danner en modstandsgruppe.
 
Den dag i dag er der venstrekørsel på Cypern og det juridiske system er en tro kopi af det britiske.
Linje 80:
I 1974 forsøges et kupforsøg mod Makarios, som tvinges til at søge beskyttelse på den engelske base i Akrotiri, hvorfra han via England kommer til New York. Her anmoder han FN om hjælp. Tyrkiet benytter deres traktatlige ret til at beskytte den tyrkiske befolkningsgruppe og besætter ca. 1/3 af øen med 40.000 soldater under en invasion af øen som foregår over to omgange i sommeren 1974.
 
Tyrk -Cyprioter flygter til den Tyrkisktyrkisk besatte del og Græsk -Cyprioter til den græske del. Denne situation varer ved den dag i dag.
 
== Eksterne henvisninger ==