Elektrisk stol: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Linje 1:
[[Fil:Electric chair.jpg|frame|Den første elektriske stol, hvori William Kemmler blev henrettet i 1890]]
 
Den '''elektriske stol''' er enet udrustningredskab, som har været i udstrakt brugbrugt i USA til [[henrettelse]] af dødsdømte forbrydere. Den indførtes i slutningen af [[1800-tallet]]. Over 25 [[stat]]er anvendte den i hele [[1900-tallet]]. Nu i [[2000-tallet]] ser det ud til, at den er ved at gå af brug.
 
== Historie ==
 
Den første praktisk anvendeligeeffektive elektriske stol blev konstrueretskabt af [[Harold P. Brown]]. Browns konstruktionopfindelse var baseret på [[vekselstrøm]], en teknik somder netop da var ved at kommekommet frem som konkurrent til [[Thomas Edison|Edisons]] [[jævnstrøm]]. Valget af vekselstrøm skyldtes Edisons påstand om, at denneden var livsfarligerelangt farligere end jævnstrøm.
 
Staten New York nedsatte i 1886 en komité, som skulle finde frem til en ny og mere human henrettelsesmetode i stedet forend [[hængning]]. Efter at Brown og Edison havde gennemført undersøgelser og prøver (på dyr)dyreforsøg, blev vekselstrømsstolen antageti 1889 valgt af komiteen i 1889.
<ref>[http://inventors.about.com/library/weekly/aa102497.htm Death and Money - The History of the Electric Chair<!-- Bot genereret titel -->]</ref>
 
Den første, som blev henrettet i stolen, var [[William Kemmler]] i New Yorks Auburn Prison [[6. august]] [[1890]].
 
Harold Brown havde byggetbyggede en elektrisk stol med elektroder til hoved og foddet ene ben. De skulle sendesendte den dødbringende strøm igennemgennem kroppen. Kemmlers henrettelse var en fiasko. 1000 volt var ikke tilstrækkeligt til at dræbe ham. Ingen vidste, hvor længe strømmen skulle være tændt for at slå ihjel. De prøvede en gang meretil, men denne gang tændte de for strømmen og skruedeskruet op på 2000 volt. DetteDet gjorde en ende på Kemmlers liv. ”Et forfærdeligt syn, værre end hængning” skrev en avis om landetsUSA's første anvendelse af den elektriske stol.
 
Fra 1897 til 1908 blev den elektriske stol indført i [[Ohio]], [[Massachusetts]], [[New Jersey]] og [[Virginia]], og den blev snart den overvejendemest anvendte metode i USA. DenneDen plads holdt den indtiltil midt i 1980erne1980'erne, til trods for at [[gaskammer]]et fra 1950erne voksede i popularitet fra 1950'erne.
 
En rekord blev sat en juliaften i 1929, da syv mænd blev henrettet, den ene efter den anden, i stolen i Kentucky State Penitentiary, Eddyville.
 
Et eksempel på kendte personerKendte, som er endt i stolen, er [[Julius Rosenberg|Julius]] og [[Ethel Rosenberg]].
 
Den elektriske stol gik af brug, efterhånden som lovgiverne søgte efter mere humane henrettelsesmetoder. Giftinjektion blev den mest anvendte, ikke mindst som følge af avisberetninger om tilfælde hvor der var kludretproblemer med stolen i begyndelsen af 1980'erne.
Nogle stater lader endnu den dømte vælge mellem stolenstol og giftinjektion. Det er sjældent, at nogen foretrækker stolen. Stolen var senest i brug i maj 2004, da James Neil Tucker blev henrettet i South Carolina; dettedet bliverer muligvis den sidste gang, den kommerer i brug.
 
== Metode ==
 
Den dødsdømte blev sædvanligvis fastspændt i stolen med en elektrode anbragt på sit hovedhovedet og en anden på det ene ben. Mindst to gange blev elektrisk strøm sendt igennem den dødsdømte i flere minutter. Først anvendtes en spænding på ca. 2.000 [[volt]], som skulle gennembryde hudens modstand og fremkalde bevidstløshed. En strømstyrke på ca. 8 ampere var det normale.
 
== Afskaffelse ==
[[Fil:Map of US electric chair usage.svg|thumb|right|Kort over hvilke stater i USA, der bruger eller har brugt den elektriske stol. Gule stater bruger i dag stolen, mens de grønne har benyttet den tidligere.]]
Efter at [[Texas (USA)|Texas]] havde indførtindførte [[giftinjektion]] i [[1982]], blev den elektriske stol stadig sjældnere brugt. I 2004 er staterne [[Alabama]], [[Florida]], [[Nebraska]], [[South Carolina]], [[Tennessee]] og Virginia de eneste steder i verden, hvor stolen er en valgmulighed. I [[Nebraska]] er stolen den eneste henrettelsesmetodemulighed; i de øvrigeandre stater kan den dødsdømte selv vælge mellem den og injektionen.
 
== Se også ==