Content deleted Content added
EPO (diskussion | bidrag)
m Automatisk arkivering af diskussionsside
Linje 18:
| archivesize = bysize: 32
| archiveprefix = Archive
| lastarchive = 1602. FebMar 20102011 1722:4425| hidden = nej }}
}}
 
* [[/Archive 1/]]
Line 25 ⟶ 26:
 
* [[/Archive 3/]]
 
== DNA forkortelse med store bogstaver ==
 
Tak for dine artikler som jeg synes indgår fint i Wikipedia's alment oplysende funktion i det danske samfund. Som jeg har anført i dit Arkiv 1 har vi brugt en af dine artikler i NV (naturvidenskabeligt grundforløb) og dagligt bruger jeg Wikipedia i undervisningen på Brøndby Gymnasium.
 
En ting der i den forbindelse falder mig for brystet, er skrivemåden "dna" som viser sig at være anbefalet af sprognævnet. Jeg har aldrig i mit mangeårige liv som biokemiker på DTU og KU og blandt andre danske kolleger truffet nogen bruger af DNA, som var i tvivl om at DNA også på dansk skulle skrives med store bogstaver. Jeg har prøvet at rette nogle steder tilbage til DNA, men er straks blevet ført tilbage, jeg er blevet irettesat og kom ud i en lang diskussion, derfor satte jeg punktet på [[Wikipedia:Landsbybrønden/DNA]] (med flere udløbere). Jeg mener at den forkerte skrivemåde er med til at fremmedgøre et yderst vigtigt biologisk/naturvidenskabeligt begreb.
 
Jeg blev nødt til at finde ud af historikken om DNA og dna på Wikipedia og fandt dig og skrev bl.a.
 
"Danielle oprettede artiklen Nukleinsyre og var ikke i tvivl om at DNA skulle skrives med store bogstaver 14. nov 2006."
 
Som svar herpå anfører Palnatoke:
:Jeg ved godt at det bare er retorik, men en påstand om at tre navngivne personer og en anonym "ikke var i tvivl" er nok en tand for skråsikker, med mindre naturligvis du har spurgt dem? --[[Bruger:Palnatoke|Palnatoke]] 18. dec 2010, 09:28 (CET)
 
Det kan han jo have ret i, så nu spørger jeg dig om du nogensinde har været i tvivl om DNA skulle skrives med stort, specielt da du oprettede artiklen i 2006.
 
Jeg vil også gerne vide, om du kender til slagsmålet om DNA på Wikipedia. Kunne vi ikke få lavet en retningslinie i naturfag generelt analogt med botanik og plantenavne, byggende på alment akcepteret globalt sprogbrug, ikke bare på retskrivningsordbogen.
 
Er der nogle henvisninger du kunne give mig ud fra betragtningen, at det kan ikke være i Wikipedias interesse at øge fremmedgørelsen af et vigtigt biologisk/naturvidenskabeligt emne.
 
Med venlig hilsen Thorkild C. Bøg-Hansen [[Bruger:Lemchesvej|Lemchesvej]] 18. dec 2010, 17:22 (CET) drlectin@hotmail.com
:Hej Thorkild, tak for din henvendelse. Jeg er ikke så aktiv på wikipedia mere, derfor det sene svar. Mht. DNA, så kunne det aldrig falde mig ind andre steder at skrive DNA med småt, Dansk Sprognævn-afgørelse eller ej. Jeg er tilhænger af at man benytter de udtryk og stavemåder, som benyttes indenfor de enkelte fag. Her på wikipedia har jeg kun en enkelt gang forsøgt at tage en kamp om dette op, nemlig ethanol vs. ætanol. Jeg blev, ligesom mange andre, mødt af "vi har regler, og de skal følges"-muren. Jeg er ganske bestemt tilhænger af at der er regler på et site som dette (og i resten af verden :-) ), men jeg er i lige så høj grad, om ikke højere, tilhænger af sund fornuft. Og for mig går sund fornuft i disse spørgsmål forud for reglerne. Desværre er det ikke alle der har det sådan, og det er besluttet at man på wikipedia udelukkende følger reglerne. Jeg har så besluttet, at jeg ikke vil tage disse diskussioner på wikipedia mere, da det ganske enkelt er spild af min tid.
:Så jeg er bange for, at jeg ikke kan hjælpe dig i denne sag, udover at give dig min fulde opbakning. [[Bruger:Danielle|-- Danielle]] 31. dec 2010, 11:05 (CET)
 
== Udspring ==