Gustav Stresemann: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
ArthurBot (diskussion | bidrag)
m r2.6.3) (robot Tilføjer: simple:Gustav Stresemann
mNo edit summary
Linje 21:
Stresemann blev født i [[Berlin]] i [[1878]] som søn af ølhandler Ernst Stresemann. Han kom fra middelklassen og studerede [[filosofi]] og [[litteratur]] ved universiteterne i Berlin og [[Leipzig]]. Han tog doktorgraden i økonomi i [[1900]] med en afhandling om Berlins ølindustri. Han var også talsmand for studentforeningen ''Neogermania''.
 
I [[1903]] giftede han sig med [[Käte Stresemann|Käthe Kleefeld]], datter af en jødisk industrimand fra Berlin; de fik sønnerne [[Wolfgang Stresemann|Wolfgang]] og Joachim Stresemann. Samme år begyndte hans politiske karriere. Han blev medlem af [[Nationalliberale Partei]] og tre år senere valgt til byrådet i Dresden. I 1907 blev han valgt til [[Rigsdagen]], hvor han med enkelte korte afbrydelser sad resten af livet. Stresemann tilhørte i begyndelsen venstrefløjen i det nationalliberale parti, men blev i løbet af 1. verdenskrig stadig mere højreorienteret og var en af de rigsdagsmedlemmer, som foreslog den uindskrænkede ubådkrig. Det førte til, at han blev ekskluderet fra partiet, og han grundlagde sit eget: det højreliberale [[Deutsche Volkspartei]] (DVP), som hovedsageligt bestod af højrefløjen af det nationalliberale parti.
 
Selv om partiet - og det mere direkte konservative tyske [[Deutschnationale Volkspartei|nationale folkeparti]] - blev betragtet som en del af den "nationale opposition" mod Weimarrepublikken, særligt på grund af det ambivalente forhold til [[Freikorps|frikorpsene]] og [[Kappkuppet]] i [[1920]], prøvede Stresemann i stadig større grad at samarbejde med partier fra centrum og venstre. En af grundene til det var det politiske attentat på udenrigsminister [[Walther Rathenau]], som gik Stresemann stærkt på. 13. august 1923 blev han midt i ruhrkrisen udnævnt til kansler for en stor koalitionsregering.
Linje 81:
{{FD|1878|1929|Stresemann, Gustav}}
 
[[Kategori:Politikere fra Tyskland]]
[[Kategori:Nobels fredspris-modtagere]]
[[Kategori:Kanslere fra Tyskland]]
[[Kategori:Nobels fredspris-modtagere]]
[[Kategori:Politikere fra TysklandTyske Kejserrige]]
[[Kategori:Politikere fra Weimarrepublikken]]
[[Kategori:Personer fra Berlin]]