Korsfæstelse: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Knud Winckelmann, fjerner ændringer fra 81.246.84.179 (diskussion | bidrag)
Om svampen med eddike.
Linje 1:
[[Fil:Cristo_crucificado.jpg|thumb|360px|right|Den nok mest kendte korsfæstelse [[Jesus]] malet af [[Diego Velázquez|Velázquez]]]]
'''Korsfæstelse''' er en [[henrettelse]]smetode, der især er kendt fra [[Romerriget]]. Den anvendtes på sørøvere[[sørøver]]e, andre forbrydere, på [[Slaveri|slaver]] som [[Spartacus]] og fremmedeudlændinge; ikke på [[Romersk borger|romerske borgere]].
 
Den dødsdømte (''cruciarius'') blev klædt nøgen og derefter ført til retterstedet. Her blev han først [[pisk]]etpisket.
 
I mangel af autentiske afbildninger eller detaljerede skildringer af korsfæstelser ved vi ikke med sikkerhed, hvilken form de benyttede kors havde. Formentlig var der en eller flere pæle (lat.[[latin]] ''stipes'') fast opstillet på retterstedet. Forbryderen fik armene fastbundet eller fastnaglet til en tværstang (''patibulum''), som derefter løftedes op og fastgjordes til pælen, så hans fødder ikke kunne nå jorden.
 
[[Døden]] indtræder som følge af [[ilt]]mangel, eller pga en kombination av blodtab, tørste og [[chok]]. Iltmangel opstår, når personen hænges på korset uden støtte for fødderne eller en blok til at sidde på. Når armene strækkes til siden og opad, bliver brystkassen trukket ind, så lungerne ikke magter at udvide sig. Åndedrættet bliver derved utilstrækkeligt til at udskille [[kulilte]]n. Til sidst indtræder bevidstløshed, og derefter død. Jesu død blev fremskyndet ved at hans ben blev knust, sådan at han hurtigere sank sammen og ikke fik vejret. En [[svamp]] med [[eddike]] blev rakt op til ham som hjælp mod tørsten. For romerne kan det have fortonet sig som en ekstra forhånelse, da en svamp med eddike var det, romerne tørrede sig med nedentil i mangel af [[toiletpapir]]. <ref>Peter Ørsted: ''Romerne - dagligliv i det romerske imperium'' (s. 116), forlaget Gyldendal, København 1991, ISBN 87-01-72010-4</ref>
[[Jesus|Jesu]] korsfæstelse er atypisk på flere måder, fordi han fik sine ben fastgjort,
 
Døden indtraf som regel efter kortere tid som følge af kvælning. I sjældne tilfælde som ved Jesu henrettelse døde den dødsdømte først efter længere tid som følge af blodtab og udmattelse.
 
==Henvisninger==
<References />
== Se også ==
* [[Prometheus]]