François Truffaut: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 1:
'''François Toland TruffeautTruffaut''' ([[6. februar]] [[1932]] - [[21. oktober]] [[1984]]), var en fransk [[filminstruktør]].
 
Han begyndte som filmkritiker ved ''[[Les Cahiers du Cinema]]'' og blev som filminstruktør en repræsentant for den franske "[[nye bølge]]" og fænomenet [[auteur]].
Om TruffeautsTruffauts film ''Jules og Jim'' har [[Nils Malmros]] sagt:
: ''Denne film var min åndelige vækkelse for filmmediet. Var det ikke for den, var jeg aldrig blevet filminstruktør. Jeg var 17-18 år gammel, da jeg så den første gang og var værgeløs over for dens blanding af forførelse og ironisk distance. Jeg har siden set filmen utallige gange, men bliver fortsat hensat i en blanding af ungdommelig forventning og melankolsk resignation''. (Det Danske Filminstitut, <ref>[http://www.dfi.dk/cinemateket/NyhederFraCinemateket/kraghogmalmros.htm ...fra Nils Malmros' præsentation af Truffaut i Cinemateket]</ref>).
 
En række af TruffeautsTruffauts film er delvis selvbiografiske, hvor han selv er repræsenteret som figuren Antoine Doinel, spillet af [[Jean-Pierre Léaud]]. Det gælder navnlig debutfilmen ''Ung Flugt'', hvor Jean-Pierre Leaud endnu er en dreng og figuren Antoine Doinels barndom fortælles.
 
== Udvalg af film ==
Linje 26:
 
{{filminstruktørstub}}
{{FD|1932|1984|TruffeautTruffaut, Francois}}
 
[[Kategori:Filminstruktører fra Frankrig]]