Neftejugansk: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
ny
 
nyt afsnit
Linje 12:
}}
'''Neftejugansk''' ({{lang-ru|Нефтеюганск}}) er en [[by]] i den autonome okruget [[Khanty-Mansia]], som er beliggende i [[Tjumen oblast]] i [[Rusland]]. Byen havde 119 177 indbyggere i begyndelsen af 2010<ref Name="RysslandAdm100101"/>. Byens navn kommer fra det russiske «nefte», som betyder olie, og «jugansk», som er afledt af det khantiske navn på en lille flod nær byen. Byen blev grundlagt den 16. oktober 1967.
== Historie ==
Byen blev grundlagt i [[1967]], efter at et oliefelt var blevet opdaget i 1961. Den vigtigste og eneste store virksomhed i byen er ''Juganskneftegaz'', som blev opprettet i februar 1966. Byens økonomi er fortsat baseret på [[petroleum]] og byen var et vigtig center for det russiske olieselskab ''[[YUKOS]]'', som ejede ''Juganskneftegaz''.
 
På grund af lave lønninger i YUKOS' var byen mindre velstående end [[Surgut]], og mange forsøger at flytte til Surgut for at arbejde for et andet kendt russisk olieselskab, ''[[Surgutneftegaz]]''. Det er imidlertid ikke let, på grund af betydelige forskelle i boligpriserne i Neftejugansk og Surgut.
 
I juni 1998 blev Neftejugansks borgermester, [[Vladimir Petukhov]], skudt ned og dræbt, og en Yukos-ansat blev sigtet for drabet. Petukhov var en af Yukos's kritikere. [[20. september]] blev viceborgmesteren i byen, [[Dmitrij Jegortsev]], angrebet med en kniv og blev skadet. En anden viseborgermester, [[Igor Gribanov]], døde i en brand i sit hjem i 2006.
Fra januar 2005 tilhører ''Juganskneftegaz'' det statslige olieselskab ''[[Rosneft]]''.
== Kilder ==
{{reflist|refs=