Albert Einstein: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved 77.75.167.22, fjerner ændringer fra 67.159.5.242 (diskussion | bidrag)
Linje 4:
 
== Baggrund ==
Einstein blev født i den sydtyske by [[Ulm]], men flyttede allerede 6 måneder efter fødslen med familien til [[München]], hvor hans far åbnede en mindre elektronikvirksomhed. Trods en jødisk baggrund blev Einstein som seksårig indskrevet i den katolske grundskole ''Petersschule'', hvorfra han som 9-årig blev overflyttet til ''Luitpold Gymnasium''. På grund af økonomiske vanskeligheder valgte familien i 1894 at flytte først til [[Torino]] og få måneder senere til [[Pavia]]. Albert Einstein blev i Mûnchen for at afslutte gymnasiet. Albert valgte, i 1895, at afbryde skolegangen for at følge efter forældrene.
Einstein blev født i den sydtyske RØV
 
Som 16-årig, og uden studentereksamen forsøgte han via en optagelsesprøve at blive indskrevet på [[Zürich]]s polytekniske højskole. Han bestod ikke selvom han fik topkarakterer i fysik og matematik, og i konsekvens tog han i 1896 studentereksamenen på gymnasiet i [[Aarau]] i [[Schweiz]]. Straks derefter påbegyndte Einstein fysikstudiet på Zürichs polytekniske højskole og 4 år senere, i 1900 fik han sit diplom. Allerede som 17-årig frasagde Albert sit tyske statsborgerskab og i 1901 ansøgte og fik han schweizisk statsborgerskab. Efter to år med skiftende vikaransættelser blev han ansat som teknisk sagsbehandler på patentkontoret i Zürich.
 
Hans første kone var [[Mileva Maric]], i [[1903]], som han blev separeret fra i [[1916]]. Med hende fik han 2 sønner: Hans Albert (1904) og Eduard (1910). Den [[2. juni]] [[1919]] giftede han sig med sin kusine Elsa Löwenthal, født Einstein. Efternavnet havde hun fra sin mand af første ægteskab. Elsa var tre år ældre end Albert. Fra dette ægteskab var der ingen børn.
 
Der er uvist, hvad der skete med Albert og Milevas første barn, datteren Lieserl, der blev født, før de blev gift. Nogle mener, hun døde som spæd, andre at hun blev bortadopteret. De to andre børn var drenge. Den yngste blev sendt på institution for [[skizofreni]] og døde på en anstalt. Den ældste, Hans Albert, flyttede til [[Californien]], blev universitetslærer og havde ikke megen kontakt med sin far.
 
Albert Einstein døde, kort efter indlæggelse, på et hospital i Princeton. Ved en rutinemæssig obduktion blev Albert Einsteins hjerne fjernet, uden tilladelse og gemt for nærmere undersøgelser. Hjernen var i lang tid borte, idet en videnskabsmand mente, det var hans ejendom. I Michael Paternitis bog: "''Chauffør for Albert Einstein - gennem USA med geniets hjerne i en plasticboks''", ISBN 87-14-29721-3 kan man læse om hjernens sidste rejse til den rette ejermand.
 
== Mirakelåret, Einsteins artikler ==