Phi: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m r2.7.1) (robot Tilføjer: war:Phi
No edit summary
Linje 1:
{{Græske_bogstaver}}
'''PhiFi''' (eller Phi) (stort Φ eller <math>\Phi</math>; lille φ, <math>\phi</math> eller <math>\varphi</math>) er det 21. bogstav i det [[græske alfabet]]. På [[Nygræsk (sprog)|moderne græsk]] udtales det [f], en ustemt labiodental frikativ (ligesom ''f'' på [[dansk (sprog)|dansk]]), medens det på [[oldgræsk]] fortrinsvist repræsenterede lyden [pʰ], en aspireret ustemt bilabial lukkelyd (svarende til ''p'' i dansk ''puste''). I det græske tal-system har det værdien 500.
 
== Det guddommelige tal ==
Bogstavet bruges inden for [[matematik]]ken til at betegne [[det gyldne snit]]s forhold, et [[irrationale tal|irrationalt]] [[tal]], hvor <math>\phi</math> ≈ 1.618033988749894848204586834366...
 
PhiFi anses af nogle for at være det smukkeste talsforhold i verden. Mange forskere har nemlig fundet tallet mange steder i naturen, fx den tyske fysiker Peter Richter, som ved sin forskning i ulineære tilstande i naturen igen og igen er stødt på netop phi. Da man netop fandt phi så mange steder i naturen, og mente at det åbenlyst overskred tilfældighedens grænser, antog man i antikken, at tallet er forudbestemt af verdens skaber. Deraf navnet den guddommelige proportion.
Phi forbindes med et [[pentagram]] eller et [[Femkant|pentagon]]
 
PhiFi er udledt af [[fibonacci]]-talrækken.
 
Tallet PhiFi kan skrives som brøkken <math>\frac{1+\sqrt{5}}{2}</math>
 
== Computer ==