Urdu: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 3:
De urdutalende muslimer i Indien og Pakistan nedstammer fra [[hindu]]er, der i [[middelalderen]] gik over til [[islam]]. Men det hinduistiske [[kaste]]system tog de med, og bruger det persiske ord ''birâdarî'' (= brorskab) til at betegne "kaste". I det daglige gør kastesystemet sig ikke meget bemærket, men i det øjeblik, en pakistansk fyr eller -pige ønsker at gifte sig med én, der måske nok er en from muslim, men ikke tilhører det rigtige ''birâdarî'', kan kastesystemet hurtigt blive en afgørende faktor.<ref>Finn Thiesen: "Likheter mellom norsk og urdu", ''Språknytt'' (s. 37)</ref> I takt med større viden omkring oprindelsen af kastesystemet, så synes problemet at være på vej ud af samfundet - især blandt immigranternes efterkommere.
 
Urdu og [[hindi]] anses af sprogvidenskabsfolk som ét sprog. Hindi skrives med [[devanagari]]-alfabetet, mens urdu skrives som et modificeret [[arabiske alfabet]], i lighed med [[persisk]]. Urdu beskrives som at have samme grammatisk struktur som hindi, men udvidetbenytter medsig så af et hav af låneord fra persisk og arabisk. Moderne hindi låner en række ord fra urdu, hvorfor forskellen under en almindelig dagligdags samtale ofte ikke er så markante. I samtaler hvor der kræves større sproglig kunnen, der bliver forskelforskellene i ordvalg markante. Urdu skrives ofte med den [[kalligrafi]]ske stilart nastaliq. <ref>[http://www.krysstal.com/writing_nastaliq.html KryssTal : Writing - Nastaliq<!-- Bot genereret titel -->]</ref>
 
Ved [[Pakistan]]s oprettelse i [[1947]], blev landets navn dannet af det persiske [[adjektiv]] ''pâk'' (= ren (i troen)), og endelsen ''-istân'' (= sted). I [[sanskrit]] havde man ordet ''sthânam'' (= sted) fra verbalroden ''sthâ-'' (= at stå), ligesom dansk har dannet ordene "et sted" og "en stad" af verbet "at stå". Sanskrit ''-sthanam'' genfinder vi i navnet på den indiske delstat [[Rajasthan]]. Navne som [[Afghanistan]] og [[Kurdistan]] har det samme ophav.