Berliner Schloss: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m typo slott->slotte
Tvarnoe (diskussion | bidrag)
m link til Tysklands genforening
Linje 5:
Under anden verdenskrig blev slottet skadet ved bombning, men ikke fuldstændig ødelagt. [[Socialisme|Socialistdiktaturet]] i [[DDR]] sprængte slottet helt i [[1950]], fordi det angiveligt var et «symbol på preussisk imperialisme»; dette skete under stærke protester fra demokratiske lande. Det eneste de lod blive var balkonen hvor [[Karl Liebknecht]] i slutningen af første verdenskrig havde udråbt «den frie socialistiske republik» som aldrig blev en realitet. Socialisterne opførte midt i 1970-tallet en hæslig bygning, [[Palast der Republik]], som tjente som parlamentsæde for DDR, og pladsen foran blev omdøbt til [[Karl Marx|Marx]]-[[Friedrich Engels|Engels]]-Platz. Alligevel indrømmede DDRs daværende leder [[Erich Honecker]] at det havde været en fejl at ødelægge slottet i 1950.
 
Efter [[den tyskeTysklands genforening]] fik slotspladsen sit gamle navn tilbage. I [[2003]] besluttede [[Forbundsdagen]] med overvejende flertal at rive Palast der Republik ned og genopføre Berlins byslot. Nedrivningen begynder i december 2005. Man regner med at begynde rekonstruktionen af slottet i [[2009]], men finansiering er ikke bevilget endnu. Indtil finansiering er fundet er det bestemt at området skal være en åben plads. Den nye føderale regering under [[Angela Merkel]] har bekræftet sin intention om at genopføre byslottet.
 
Det er planlagt at slottet skal benyttes til offentlige formål. Projektet Humboldt-Forum, som det tyske parlament har stillet sig bag, ønsker at udstille de ikke-europæiske samlinger tilhørende Staatliche Museen zu Berlin, Stiftung Preußischer Kulturbesitz' kunstsamlinger, Humboldt-universitetets videnskabelige samlinger og dele af Staatsbibliothek zu Berlin's samlinger på i slottet, i tilknytning til museumsensemblet på Museumsinsel.