Baskerlandet: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (robot Tilføjer: io:Euskal Herria
No edit summary
Linje 32:
 
Baskerlandets nationalsport er boldspillet [[pelota|pilota]], hvor to til fire deltagere skiftes til at slå en lille læderbold mod en mur med hænderne. Dette særprægede spil er skildret i [[Jørgen Leth]]s [[dokumentarfilm]] [[Pelota (film)|Pelota]] fra [[1983]].
 
Historie
 
Baskerne og disses specielle sprog bliver første gang nævnt, da romerne i 19fkr. Erobrer den pyrenæiske halvø. I perioden fra 1100-tallet og 1876 havde baskerne et selvstyre og nogle særrettigheder (fueros) givet af kongemagten. Da industrialiseringen i 1800-tallet nåede til Baskerlandet, især i provinsen vizcaya omkring byen Bilbao, skabtes en mineindustri (jernmalm) og sværindustri (stål). Udenlandsk kapital kom til området ved hjælp af investeringer hovedsageligt fra Storbritannien, som var leverandøren af kul. Industrialisering medførte det en kulturel splittelse mellem de spansk dominerede byer og det baskiske bondeland. Selvstyret blev ophævet i 1839 og de særlige rettigheder i forhold til den spanske (castilianske) kongemagt.
Kulturel og sproglig opblomstring fulgte industrialiseringen og dermed også en opblomstring af regionalismen (regionernes ønske om at få selvstyre). Baskerne satte fokus på deres særlige sprog, mystiske oprindelse og kulturen i forbindelse med regionalismen. I 1892 blev det baskiske nationalistparti dannet med navnet PNV (Partido Nacionalista Vasca) med Sabino de Arana y Goiri i spidsen. Han betegnede alle baskiske provinser tilsammen for Euskadi og udarbejde både et ortografisk system og en grammatik over det baskiske sprog og designede det baskiske flag ikurriña. Baskerne kæmpede under Borgerkrigen (1936-1939) på republikansk side mod franco, og bombningen af den baskiske by Guernica blev siden et symbol på krigens grusomhed, hvilket er afbilledet på Pablo Picassos berømte maleri ”Guernica”.
 
== Galleri ==