Glødelampe: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m let redi
Linje 5:
Glødepærer omdanner elektrisk energi til elektromagnetisk energi. Den er derfor en [[transducer]]. Noget af den [[elektromagnetisk stråling|elektromagnetiske]] energi er synligt [[lys]] - ca. 3%. Resten er [[infrarød]] (IR) varmeenergi.
 
Glødetråden er lavet af et stof som er elektrisk ledende og som kan tåle høje temperaturer; f.eks. grundstoffet [[wolfram]] (eng.tungsten). Glødetråden er indesluttet i en glaskolbe, der er pumpet delvis lufttom og fyldt med en [[inaktivÆdelgas|inert gasart]] som f.eks. [[Argon]].
 
== Glødepærevarianten - halogenpæren ==
Linje 16:
== Historisk ==
[[Fil:Gloedelampe.jpg|thumb|200px|Edisons Glødelampe]]
Glødelampen blev udviklet af flere opfindere i sidste halvdel af 1800-tallet, fordi det store problem var glødetrådens levetid. Man startede med at anvende forskellige former for kultråde og forsøgte at udpumpe glaskolben til [[vacuum]], men havde på det tidspunkt ret ineffektive vaccumvacuum-pumper. Et tidligere [[patent]] blev opkøbt af [[Joseph Swan]] og forbedret, så glødelampen fik en betydelig længere levetid ved at anvende metaltråde. Imidlertid afsatte kombinationen af tilbageværende gas og lysende metaltråd langsomt en mængde sod på indersiden af kolben, hvilket afkortede lampens levetid. Han benyttede derfor i en senere, mere effektiv glødelampe det faktum, at [[cellulose]] og en mere effektiv udpumpning gav en langt længere levetid.
 
[[Thomas Alva Edison]] udtog adskillige patenter på glødelamper, hvor han primært fokuserede på anvendelse af kul-tråde. En dag på en fisketur så Edison ved et tilfælde på sin fiskestang, der var lavet af [[bambus]] og var splittet til fibre af slid. Han forstod pludselig, at dette materiale måtte have en effektiv elektrisk modstand samtidig med at det var et meget holdbart materiale. Han udtog derfor patent på en glødelampe med bambusfibre, og det blev en stor kommerciel succes. Han var den første amerikaner, der indlagde [[elektricitet]] i en lille bydel (på [[Manhattan]] i [[New York]]) med [[gadelygte]]r og tilhørende [[elværk]].