Det Europæiske Fællesskab: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m r2.7.1) (robot Ændrer: lv:Eiropas kopiena
Komplet omskrivning
Linje 1:
[[BilledeFil:EC12-1990_European_Community_mapFlag_of_Europe.svg|right|thumb|200px|EF 1990]]
'''Det Europæiske Fællesskab'''' ('''EF''') var en overnational organisation, der ophørte med at eksistere den [[1. december]] [[2009]].
 
EF blev oprettet ved [[Traktaten om Det Europæiske Økonomiske Fællesskab]] (EØF-traktaten) og blev var indtil [[Maastrichttraktaten]]s vedtagelse ét af de tre europæiske fællesskaber. Efter traktatens vedtagelse kom EF til at udgøre en af [[Den Europæiske Unions tre søjler|de tre søjler i Den Europæiske Union]]. EF's traktatsgrundlag var [[Traktaten om Oprettelse af Det Europæiske Fællesskab]] (EF-traktaten), der er ændret ved [[Lissabontraktaten]] og i dag kendes som [[Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde]] (EUF-traktaten). Da Lissabontraktatens ikrafttrådte den 1. december 2009 ophørte EF med at eksistere og samtlige aktiviteter blev overført til [[Den Europæiske Union]].
'''Det Europæiske Fællesskab''' ('''EF''') blev dannet som efterfølger til [[Kul- og Stålunionen]]. Kul- og Stålunionen blev grundlagt af Vesttyskland, Frankrig, Holland, Belgien, Luxembourg og Italien, som også blev kaldt ''De 6''. I [[Danmark]] var der folkeafstemning om EF-medlemskab i [[1972]], og landet indtrådte som medlem i [[1973]]. I [[1960'erne]] var ''Fællesmarkedet'' den almindelige danske betegnelse for EF. Dog blev betegnelsen [[Rom-Unionen]] også brugt.
 
EF er på de fleste områder sidenhen blevet afløst af [[EU]]. Der eksisterer dog stadig steder, hvor man bruger betegnelsen EF, for eksempel [[EF-varemærke]].
 
== Se også ==
*[[Den Europæiske Union]]
*[[Folkeafstemningen om Danmarks optagelse i EF]]
*[[Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde]]
 
*[[Traktaten om Den Europæiske Union]]
== Eksterne henvisninger ==
*[http://www.europedia.moussis.eu Europedia: Guide to European policies and legislation]
 
{{Samfstub}}