Stavern: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Carroi (diskussion | bidrag)
Carroi (diskussion | bidrag)
Linje 17:
Den militære aktivitet i Stavern begyndte med bygging af Staverns Fort fra [[1675]] til [[1679]].
 
Vinteren [[1748]] - [[1749]] besluttet [[FredrikFrederik V]] at bygge et nyt [[galeiværft]] og en hovedstationon for orlogsflåden i Norge. Han så muligheden for krig med [[Sverige]]. Hovedstationen i Norge måtte kunne støtte landstyrkerne i ved indmarsj i Sverige samtidig som en flådestyrke kunde stoppe en tilsvarende svensk fremrykning over land mod Norge.
 
I 1750 startet så byggingen af det som senere skulde blive Norges første hovedstation for marinen, [[Fredriksvern Verft]] (''Friderichsværn'' (1801), ''Fredriksværn'' (1865), ''Fredriksværen'' (1900)). Anlegget ble placeret i Stavern og havde militær aktivitet frem til 2002.
Linje 23:
I tillægg til at være en viktig orlogshavn, var Stavern på [[1700-tallet|17-]] og [[1800-tallet]] også et viktig knudepunkt i den civile skibstrafik fra Norge til Danmark og Sverige. Norges to første dampskibe, [[DS «Constitutionen»]] i kystrute mellem [[Oslo]] og [[Kristiansand]] og [[DS «Prinds Carl»]] i rute på [[Göteborg]] og [[København]] korresponderde og udvækslet post i Stavern fra [[1827]].
 
I nyere tid er det [[Luftforsvaret]] som har havt sit virke i Stavern. Officers-, sanitet, sjaufeur og MP-uddannelsen har været her. Efter 2002 har Justitiesektorens kurs- og øvelsescenter (JKØ) brugt store dele af Fredriksvern Værft som kurs- og øvelsesområde.
 
==Kirke og kultur==