Jernbanestation: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Escarbot (diskussion | bidrag)
m r2.5) (robot Tilføjer: be-x-old:Чыгуначны вакзал Fjerner: io:Staciono Ændrer: pl:Stacja kolejowa
EPO (diskussion | bidrag)
Oprydning - ud med dansk synsvinkel
Linje 1:
{{dansk synsvinkel}}
En '''station''' (eller '''jernbanestation''') er et sted, hvor [[passager]]er kan stige på eller af [[tog]]. Stationer har som regel en eller flere [[stationsbygning]]er og et antal [[perron]]er. Det kan også være et sted uden passagerekspedition som f.eks. [[Valby Rangerstation]] (nedlagt) eller [[Skelbæk Station]] (på S-banen ved [[Dybbølsbro Station]]) (begge i [[Danmark]]).
 
Line 19 ⟶ 18:
For at afvikle en flydende trafik, er det også vigtigt at strukturen og organiseringen fungerer, på en station. Hvis et tog går i stå på en enkeltsporet station, som eksempelvis [[Øster Toreby]], eller for den sags skyld i Københavns Metro, så kan andre tog ikke passere. I nogle tilfælde kan sådanne problemer løses, bl.a. i metroen, ved hjælp af [[sammenfletningskammer|sammenfletningskamre]] og [[sporskifte]]r.
 
== Udvalgte stationer ==
=== [[Københavns Hovedbanegård|København H]] ===
 
{{Tomt afsnit}}
=== [[Nørreport Station]] ===
Nørreport Station er en af Danmarks mest trafikerede stationer, idet stationen udgør et trafikalt knudepunkt og fungerer som omstigning for både
* regionaltog
* S-tog
* metro
* og busser
[[DSB]] arbejder i øjeblikket på et "nyt Nørreport," der skal forbedre belysning og luftkvaliteten i forhold til i dag. Hvis forslaget bliver gennemført, forventes konstruktionsarbejdet at tage ca. fem år, og omkostninger vil være mellem en halv og hel milliard kroner.
 
=== [[Århus Hovedbanegård]] ===
Århus Hovedbanegård er en af landets største stationer med både fjerntog og flere nærbaner og tog til Hamburg-Berlin-Prag, årlig passagertal 6.3 mio, når 1. etape af den århusianske letbane står færdig senest i 2015 vil dette tal stige kraftigt da letbanen skal igennem hovedbanegården.
 
=== [[Østerport Station]] ===
[[Fil:Østerport Station 2005-01.jpg|thumb|right|300px|Et dobbeltdækkertog på Østerport Station.]]
Østerport Station servicerer S-tog og regionaltog, og fra [[2017]] vil stationen også servicere metroen, med indførelsen af [[Cityringen]].
 
=== [[Flintholm Station]] ===
 
{{Tomt afsnit}}
== Se også ==
* [[Danske jernbaner]]
* [[Holdested (jernbane)|Holdested]]
* [[Hovedbanegård]]
* [[Jernbane]]
* [[Trinbræt]]
* [[Undergrundsbane|Metro]]
* [[S-tog]]
 
{{Togtrafik}}