Centralanatoliske kurdere: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
{{maskinoversættelse}}
No edit summary
Linje 1:
{{maskinoversættelse}}
[[Fil:Kurds of Central Anatolia.jpg|thumb|400px|De centralanatolske kurdere]]
'''Kurdere af Centralanatolien''' refererer til de [[kurdere]], som hari immigreret til ogdag levetlever i det centrale [[Anatolien]], grundet immigration eller fordrivelse under [[Osmannerriget]] siden 1500-tallet. De centralanatolske kurdere findes i dag (primært tili provinserne [[Aksaray]], [[Amasya]], [[Ankara]], [[Çankırı]], [[Çorum]], [[Kırıkkale]], [[Kırşehir]], [[Konya]], [[Tokat]] og [[Yozgat]]) efter det 16. århundrede.
 
KernenHjerteområdet affor de centralanatoliske kurdere bestårmenes at bestå af ''Tuz Gölü Kürtleri'' (Kurderne af Tuz-søen), som leverer en betegnelse på de kurdiske enklaver i Ankara- og Konya-provinserne. Men der lever også større enklaver af kurdere uden for dette område.
 
== Historie ==
Der er ikke klare beviser på, hvornår de første kurdere kom til Centralanatolien, men der er dokumentation på, at der senest i det 16. århundrede1500-tallet har eksisteret kurdiske landsbyer i disse områder. Størstedelen af immigrationerne lader dog til at have fundet sted i 1700- og 1800-tallet.
 
== Stammer ==
Nogle af de største kurdiske stammer i Centralanatolien, er bl.a. Şeyhbizin-stammen og Reşwan-stammeforbundet. Şeyhbizin-stammen er kendetegnet ved at tale en særlig kurdisk dialekt, og stammen har rødder i det [[Kurdistan_(Irak)|irakiske Kurdistan]]. Reşwan er derimod et stort stammeforbund som stammer fra [[Adıyaman]]- og [[Kahramanmaraş]]-områderne. Dette stammeforbund dækker over en lang række under-stammer som f.eks. Canbeg-stammen.
 
== Sprog ==
De fleste centralanatolske kurdere taler en kurmanji-dialekt som bærer karakteristik af den vestkurdiske kurmanji-dialekt, som i dag tales i provinserne Adıyaman, Kahramanmaraş, [[Malatya]] og [[Şanlıurfa]]. Vest-kurmanji tales primært bl.a. kurdere der enten er alevitter eller sunnitter tilhørende [[hanefi]]-skolen. Kurmanji-kurderne som tilhører den sunnittiske [[shafi'i]]-skole taler hovedsageligt den dialekt der betegnes som øst-kurmanji.
De fleste centralanatolske kurdere taler kurmanji-dialekten, men der er også (primært i Aksaray) zazaki-talende folk.
 
Men herudover er der også (primært i Aksaray) [[zazaki]]-talende landsbyer.
 
== Tro ==