Invincible-klassen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m bot:Fjerner tag br fra argument til skabelon - WPCW fejl 59; kosmetiske ændringer
m Kommatering
Linje 39:
 
== Historie ==
Invincible-klassen var fra begyndelsen tænkt som en en tung helikopterbærende missilkrydser på omkring 6.000 tons, som kunne komplementere en planlagt større hangarskibsklasse ([[CVA-01-klassen]]) Planerne om at bygge CVA01-klassen blev da droppet i [[1960'erne]], og pludselig var Invincible-klassen den eneste skibsklasse, som kunne bære fly. For ikke at stå i en situation uden hangarskibe besluttede man at forøge klassens størrelse og [[deplacement]] betragteligt. Slutresultatet blev et 18.000 [[ton]]s tungt og 209 [[meter]] langt hangarskib.
 
Klassen var dog stadig for lille til, at man kunne bruge det klassiske [[katapult]]system til at hjælpe fly i luften. Man opfandt derfor et system, hvor man installerede en forhøjning, eller et såkaldt skihop, i skibets stævn, således at [[kampfly]] kunne lette fra skibet, endda med relativ tung våbenlast. I [[1970'erne]] led projektet under forsinkelser grundet [[budget]]problemer, og ikke før i juli [[1977]] kunne det første skib søsættes. Skibet indgik i tjeneste i [[1980]] og fik navnet HMS Invincible (R05). Man byggede efterfølgende yderligere to skibe, HMS Illustrious (R06) og HMS Ark Royal (R07).
 
Klassen gjorde tjeneste i [[Falklandskrigen]], Operation Deny Flight, Operation Deliberate Force, Operation Bolton, Operation Allied Force, invasionen af Irak i 2003 osv.
 
I [[2005]] blev HMS Invincible placeret i reserven, hvor det blev indtil [[2010]], hvor det blev solgt på auktion. HMS Ark Royal blev udfaset den [[11. marts]] [[2011]], mens HMS Illustrious forventes at forblive i tjeneste frem til [[2015]], hvor de nye hangarskibe af [[Queen Elizabeth-klassen]] forventes at indgå i aktiv tjeneste.
 
== Skibe i klassen ==