Ryå: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m Småret
Linje 12:
}}
 
'''Ryå''' er [[Vendsyssel]]s største og længste vandløb,. Klitgaard kalder den en Hovedhoved-Vandvejvandvej. Den har sit udspring i [[Jyske Ås]], løber langs kanten af [[Store Vildmose]], som har sit afløb i åen. Åen er fra Vildmosen og videre ned til [[Aabybro]] 10–15 m bred, og hvor den løber ud i [[Limfjorden]], er bredden øget til 20–30 m, og dybden er flere steder over 3 m. Dette gør åen velegnet til [[kano]]sejlads, og der er også kanoudlejning. Der er ligeledes gode fiskemuligheder i åen. Ryå afvander et areal på omkring 600 kvadratkilometer.
 
== Forløb ==
Ryå har sit udspring i to bække,. denDen ene starterbæk udspringer ved Bølbakke i kanten af Pajhede skov og den anden starter vest for detdette sted. Efter de to bække løberbækkes sammensammenløb løber åen mellem de to gårde Hellumlund og Kibsdal. Området er fyldt med høje. Herefter møder Ryå følgende:
*[[Hellum]] by
*Hellum Nørreside og Kræmmergård
Linje 58:
== Jernalder og Vikingetid ==
 
På et kort fra 1595 af [[Gerard Mercator]] er der ved Ryå angivet en markering, der fortæller, at her ligger den største by i Wensussel, denne benævnes ligeledes Wensussel. Ca. på dette sted ligger i dag landsbyen [[Hallund]]. Mellem Hallund og [[Klokkerholm]] ligger et af Nordens største oldtidsfundoldtidsminder ved navn [[Stentinget]]. Man har konstateret, at der i dette område har været et større bysamfund i tiden mellem Jesu fødsel og o. 1000-tallet. Ryå må have været brugt til at komme til og fra byen.
 
Der var til slutningen af [[1800-tallet]] [[pramfart]] på Ryå fra Limfjorden til Aabybro.