Burlesque: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
RibotBOT (diskussion | bidrag)
m r2.7.1+) (robot Tilføjer: he:בורלסקה
m Typo fixing, typos fixed: sexuel → seksuel (2)
Linje 1:
{{kilder|dato=Uge 52, 2011}}
[[Fil:Bon-Ton Burlesquers2.jpg|thumb|Plakat fra et amerikansk burlesque show fra 1898]]
'''Burlesque''' er oprindelig betegnelsen for en ”grovkornet” [[komedie]] som [[karikatur|karikerer]] og imiterer [[litteratur]] og [[musik]] på en sexuelseksuel afslørende vis.
 
Da Burlesque kom frem tilbage i 1860'erne var burlesqueshows en kombination af satire, performance art og voksenunderholdning. Siden er genren blevet synonym med betydningen ”overdrevent komisk”, ”løssluppen” eller ”fantastisk”. Ordet burlesque betyder egentlig ”op og ned” og genren handler ofte om at vende sociale normer på hovedet. Betydningen kan ligeledes hentes fra det italienske ord ”burla” som betyder spøg.
 
Burlesque slog først rigtigt igennem i 1900-tallet med navne some [[Josephine Baker]], [[Mae West]] og [[Marlene Dietrich]]. I dag er burlesque betegnelsen for en sexuelseksuel niche i [[revy]]grenren som er mere udfordrende end traditionelle [[vaudeville]] og [[varieté]]shows.. I dag er den mest kendte burlesque performer [[Dita von Teese]] som bl.a. er blevet kendt for at danse i et kæmpe stort martiniglas. Burlesque forveksles ofte med [[striptease]], men til forskel handler burlesque ikke om selve afklædningen, og performeren er tildækket på underliv og brystvorter. I sin moderne form er burlesque en kombination af showdance, striptease, stripfitness, performance art og teater og er ofte betegnet som ”Neo burlesque” (nyburlesk).
 
I Danmark undervises i Burlesque bl.a. hos Stripfitness.dk, Burlesqueshow.dk, Diva Lab og kan ligeledes opleves i sin varieté form med gruppen Fanfare.