Himmelkuglen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
JAnDbot (diskussion | bidrag)
m r2.5.2) (robot Ændrer: fi:Taivaanpallo
No edit summary
Linje 1:
'''Himmelkuglen''' (himmelsfæren) er en indbildtimaginær sfære ([[kugleskal]]) af gigantiskstor, men ubestemt, [[Radius (cirkel)|radius]], enmed [[kugleskal]]centrum som er sammenfaldende med jordens. Himmelkuglen bruges sammen med et passende koordinatsystem hvorindenfor [[Jordenastronomi]] erog centrum. Alleastronomisk [[himmellegemenavigation]]r kantil betragtesat sombestemme liggendeog beskrive overfladenretningen aftil denne[[Himmellegeme|himmellegemer]] kugleskal.til et givet tidspunkt.
 
Himmelkuglens radius er ubestemt, hvilket skyldes at himmelkuglen primært bruges til alene at bestemme en retning til et himmellegeme for f.eks. at kunne lokalisere og observere himmellegemet fra jorden. Himmelkuglens ækvator er defineret som den storcirkel på himmekuglen hvor jordens [[ækvatorplan]] skærer himmelkuglen og himlens nord- og sydpol defineres analogt til de tilsvarende poler på jorden.
Vi tror ikke at [[himmellegeme]]rne sidder på en kugleskal med Jorden i centrum, så hvorfor så lave sådan en konstruktion? Jo, alting vi ser på himlen er så fantastisk langt væk at deres afstande er umulige at forstå bare ved at betragte dem. Fordi deres afstand er så ubestemt (stor), er det nok bare at kende et himmellegemes retning for at kunne finde det på himlen. På den måde er himmelkuglen en meget praktisk model for kortlægning af himlen.
 
Ved at definere et passende [[Koordinatsystem for himmelrummet|koordinatsystem på himmelkuglen]], kan man beskrive retningen til et himmellegeme til et givet tidspunkt med en position i koordinatsystemet. Der anvendes flere forskellige koordinatsystemer på himmelkuglen, herunder det ækvatorielle, ekliptiske og det horisontale koordinatsystem.
Himmelobjekters retning kan fastlægges ved at konstruere et [[himmel-koordinatsystem]].
 
== Kilder/henvisninger ==
{{Commonskat|Celestial spheres}}
* Jørgen Wittrup: ''Navigation for Skippere''
* Artikel af ''Jason Harris'' i afsnittet ''Astroinfo-projektet'' i [http://docs.kde.org/development/da/kdeedu/kstars/astroinfo.html manualen] til [[planetarium|planetarie]]-[[program]]met [[KStars]].
 
 
[[Kategori:Astronomi]]