Filmstjerne: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 1:
{{kilder}}
{{sprog}}
'''filmstjerne''' er en person, der er kendt for hans rolle i en [[film]], eller som [[producer]]. Betegnelsen kan også gælde for en skuespiller eller skuespillerinde, der er anerkendt for sin medvirke i en reklame, og hvis navn anvendes til at fremme en film i trailere og plakater. De mest kendte, fremtrædende eller succesfulde skuespillere kaldes også for "superstjerner" af bl.a forfattere og journalister. En filmstjerne er nogen, der er involveret i branchen for underholdning.
 
== Musik Hallers historie ==
Før fremkomsten af ​​film, var ordet "stjerne", allerede i brug i det miljø af Music Halls, på det tidspunkt den mest populære form for underholdning. "Star" allerede betydet meget det samme som det kom til at betyde i forbindelse med filmene - altså entertainere som var velkendte og meget populære, og der blev derfor betalt usammenligneligt bedre end andre kunstnere. Udtrykket "Star" blev for eksempel brugt i udstrakt grad i løbet af 1907 ved strejken i Storbritannien, som kom til at blive kendt som "The Music Hall War", hvor stjerner blev rost for at stå ved deres mindre udbetalt [[stipendiater]] og aktivt deltage i strejken (se Musik hallen # 'Music Hall War' af 1907).
 
== USA ==
I de tidlige dage af [[stumfilm]], blev navnene på de skuespillere og skuespillerinder der optrådte i film ikke offentliggjort eller krediteret, fordi producenterne frygtede, at dette ville resultere i krav om højere lønninger. [1] Men publikums nysgerrighed undergravede hurtigt denne politik. I 1909 blev skuespillerinder som [[Firenze Lawrence]] og [[Mary Pickford]] allerede bredt anerkendt, selv om den offentlige forblev uvidende om deres navne. Lawrence blev omtalt som "Biograph Girl", fordi hun arbejdede for DW Griffiths Biograph Studios, mens Pickford blev kaldt "Little Mary." I 1910 skiftede Lawrence til den uafhængige Moving Pictures Company, hvor hun begyndte at vise sig under hendes eget navn, og blev dermed hyldet som "Amerikas førende i levende billeder" i IMP litteraturen [1]. Pickford begyndte også at vise sig under sit eget navn i 1911.
IMP fremmede deres "billede personligheder", herunder Firenze Lawrence og King Baggot ved at give dem fakturerings / kreditter og et telt. Ved at kendte medvirkede i reklamer, førte det til frigivelsen af ​​historier om disse personligheder til aviser og fanblade som led i en strategi om at bygge "mærkeloyalitet" for deres virksomheds skuespillere og film. I 1920'erne, havde Hollywood-filmselskabernes initiativtagere udviklet en "massiv industrivirksomhed".