Lerbäckshögen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m Mindre omskrivning samt Lund -> Lund (Sverige)
Linje 1:
'''Sct. Libers høj''' er et svensk [[nationalmonument]] ved [[Lund (Sverige)|Lund]] i [[Sverige]].
Skånsk nationalmonument. [[Sankt Libers høj]] - den hellige friheds høj - er en gammel kultplads, som fortaber sig i fordums tåger. Egentligen en gravhøj fra [[bronzealder]]en, uden for [[Lund]] på vejen mod [[Kævlinge]] (Kävlinge) i [[Skåne]]. På Sankt Libers høj har næsten alle danske konger blevet valgt og hyldet af skåningerne, og samme høj var stedet for [[Skåneland]]enes [[landsting]].
 
Skånsk nationalmonument. [['''Sankt Libers høj]] -''' (den hellige friheds høj -) er en gammel kultplads, som fortaber sig i fordums tåger. Egentligen en [[gravhøj]] fra [[bronzealder]]en, uden for [[Lund]] på vejen mod [[Kævlinge]] (Kävlinge) i [[Skåne]]. På '''Sankt Libers høj''' har næsten alle danske konger blevet valgt og hyldet af skåningerne, og samme høj var stedet for [[Skåneland]]enes [[landsting]].
Ingen var rigtig konge i Danmark før han var udråbt på tinge i [[Viborg]], i [[Ringsted]] og på Sankt Libers høj i Lund.
 
Ingen var rigtig konge i Danmark før han var udråbt på tinge i [[Viborg]], i [[Ringsted]] og på '''Sankt Libers høj''' i Lund.
Siden Skånelandene i [[1658]] tabtes til [[Sverige]] har Sankt Libers høj været udsat for stedmoderlig behandling. I 1800'erne byggedes - under store protester - en mølle på stedet, hvorved den østlige del af højen gravedes væk, så man kunne lave en åbning. "Konstruktionen" klædtes med en stensætning på hvilken møllen placeredes.
 
Siden Skånelandene i [[1658]] tabtes til [[Sverige]] har '''Sankt Libers høj''' været udsat for stedmoderlig behandling. I 1800'erne byggedes - under store protester - en mølle på stedet, hvorved den østlige del af højen gravedes væk, så man kunne lave en åbning. "Konstruktionen" klædtes med en stensætning på hvilken møllen placeredes.
 
I dag er der ingen mølle, men til gengæld har man helt ufølsomt placeret ett busstoppested og busskur helt indtil højen. Tilgængeligheden for bilende turister er lig nul. Der er ikke nogle skilte der oplyser om højens betydning i Danmarkshistorien.