Hans Koch (arkitekt): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Knud Winckelmann, fjerner ændringer fra WikiKongen (diskussion | bidrag)
Linje 19:
Sammen med Carl Petersen: Vedligeholdelse af [[Thorvaldsens Museum]] og istandsættel­se af [[Domhuset i København|Domhuset]] (fra 1919); ombygning af Admiral Gjeddes Gård, St. Kannikestræde 10 (1918-20, præmieret). Projekter sammen med Carl Petersen: Ting- og Arresthus i Kerteminde (3. Pr. 1908); Nationalmuseum i Gothersgade (1921) ; Forslag til Bebyggelse af [[det Classenske Fideicommis]]' grunde mellem Arendalsgade og Classensgade (gennemført 1924 i bebyggelsen ved [[Classens Have]] af [[Povl Baumann]], [[Ole Falkentorp]] og [[Peter Nielsen]]).
 
Hans Kochs navn ervar gert, det var i særlig grad knyttet til omvurderingen af [[C.F. Hansen]]s arkitektur, som i forbindelse med kampen mod det projekterede spir på [[Vor Frue Kirke (København)|Frue Kirke]] fik stor betydning for arkitektgenerationen omkring [[1. Verdenskrig]]. Det var Koch, som rejste spirkampagnen og organiserede den udstilling af C.F. Hansens arbejder, som blev spirmodstandernes sagligt mest betydningsfulde argument. Det var ligeledes ham, som fik kommunen til at rejse [[Niels Skovgaard]]s Havhestebrønd på [[Kultorvet]] (senere flyttet til [[Kunstindustrimuseet]]s Grønne­gaard), og han nød i det hele inden for en snævrere kreds en umådelig autoritet.
 
Han var en højt begavet mand med et usædvanligt matematisk og stereometrisk talent og ejede den sjældne egenskab at kunne forestille sig sammensatte former i plane udfoldninger. Hans kærlighed til børn og dyr frugtbargjorde på en elskelig og ejendommelig måde dette talent gennem et mangeårigt arbejde med legetøj (Syvklodsspillet, samt flere mosaikspil og sammenklistringsark med dyr og fugle, juleark og meget andet). Fra sin farfader, hofbygmester [[Jørgen Hansen Koch]], havde han arvet en stor samling danske arkitekturtegninger, som han forøgede og bevarede med tanke på engang at stifte et dansk Arkitekturmuseum (nu den Kochske Samling, tilhørende [[Undervisningsministeriet]], deponeret i Kunstakademiets samling af arkitekturtegninger).