Amurtiger: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Tilføjet Kategori:Dyr i København Zoo ved hjælp af HotCat
No edit summary
Linje 1:
Arter
{{taxobox2
Tigere er størst og stærkest af alle katte. Derfor har den intet dyr at frygte. Mange mennesker ville have ting og sager fra tigere så arten var meget tæt på at blive udryddet, men en ”tigerplan” blev sat igang og de er næsten reddet. Den Bengalske tiger lever i Indien. Sumatra-tigre lever på øen Sumatra i Indonesien, indokinesiske tigre lever i Kina, Thailand, Myanmar, Kampuchea, Laos, Vietnam og Malaysia. Sydkinesiske tigre lever i Kina og den Sibiriske tiger i det østlige Rusland.
| navn = Amurtiger
| farve = pink
| billede = Siberian-Tiger.jpg
Fakta
| billedbredde = 275px
Den største er den Sibiriske (også kaldet Amurtigeren . Hannen kan blive 3,8-4 m. lang og hunnen ca.2,7 m. Hannen kan blive 105-120 cm. høj (til skulder) og hunnen næsten det samme, måske 5-10 cm lavere i nogle tilfælde. Hannen vejer 250-280 kg, og nogle gange 320 kg. Den tungeste han der er registreret vejede 446 kg. Hunnen vejer ca. 250-280 kg. Den kan springe otte meter og klatre op ad et 2 m. højt træ med et 50 kg. tungt bytte. Den lever i ca. 10-15 år. Den har en tyk pels og et fedtlag så den kan overleve i helt ned til -46 °C. En tiger har faktisk stribet hud, så hvis man barberede håret af ville den stadig være stribet. Den har hår på poterne og et voksent poteaftryk er ca. 15 cm langt. Den sibiriske har lysere pels end den Bengalske så den kan camouflere sig bedre. I zoo går tigerens farver og striber ikke i et med bagrunden, men der hvor den lever passer den godt med solens orange skær og striberne der kan gå i et med noget græs. Man tænker jo at den orange farve burde være let at se men mange dyr er faktisk farveblinde. Tigerens hale er lige så lang som ⅓ af dens krop og den hjælper den med at holde balancen når den løber eller springer. Tigeren har 18 kløer, 5 på hver forpote og 4 på hver bagpote. Den længste klo registreret er 12 cm. Den har 30 tænder. De længste er hjørnetænderne, de kan blive 10 cm, de bruges til at gribe fat i byttet og dræbe det. kindtænderne bruger tigeren til at ”skære” kødet i stykker så det kan sluges, en tiger tygger nemlig ikke sin mad. En tigers tunge har små ”kroge” på som gør at den kan skrabe rester af kød på knogler. Tigeren har mange lyde. Den grynter når den overraskes, den brøler når den har fanget et bytte, det er et tegn til at de andre skal holde sig væk, den brøler også for at gøre indtryk på hunner. Hvis tigeren bliver forstyrret i et måltid knurrer den, viser tænder, laver smalle øjne, vifter med halen og lægger ørene ned. Hvis en tiger møder en anden tiger som den kender laver den en form for gryntelyd. I modsætning til andre katte kan den ikke spinde. Mange tigere har gule øjne men de hvide har blå. Dens nattesyn er seks gange så godt som menneskers.
| billedtekst = En sibirisk tiger<br /><small>fra Tulsa Zoo i [[Oklahoma]].</small>
| rige = Animalia ([[Dyr]])
| række = Chordata ([[Chordater]])
| klasse = Mammalia ([[Pattedyr]])
| orden = Carnivora ([[Rovdyr (orden)|Rovdyr]])
| familie = Felidae ([[Kattefamilien]])
| slægt = [[Panthera]]
| art = P. tigris
| art_da = [[Tiger]]
| underart = P. t. altaica
| trinomial = Panthera tigris altaica
| trinomial_autoritet = [[Coenraad Jacob Temminck|Temminck]], 1884
}}
'''Amurtigeren''' (''Panthera tigris altaica''), navnet afspejler, at dens leveområde i dag stort set er begrænset til [[Amur oblast]] i [[Rusland]] samt nogle få [[individ]]er i [[Kina]] og [[Nordkorea]]. Tidligere blev den kaldt '''den sibiriske tiger''' og dens leveområde dækkede det nordlige [[Kina]], hele Koreahalvøen og store områder i det østlige [[Sibirien]]. '''Amurtigeren''' blev udryddet i Sydkorea i 1922 og er i dag truet på grund af [[krybskytteri]] og tab af [[habitat]]område.
 
Jagt, territorium og føde
'''Amurtigeren''' er den største af de ni underarter af tigre, hvoraf de tre regnes for udryddet i dag. Hannen kan veje op til 300 kilogram og den kan være mere end 2,5 meter lang.
Sibiriske han tigre har et territorium på ca. 450 km², hunner lidt mindre. En tiger af samme køn må helst ikke komme ind på et territorium. Men hanner må gerne betræde hunnens. Et territorium bliver afmærket med urin og noget væske fra en kirtel under halen. De gnider også kroppen mod træet for at afsætte hår og duftspor. En tiger skal rundt over det hele på sit territorium for hvis der går over 3-4 uger kan det være at en anden tiger overtager noget. Tigre jager om natten og alene. På en nat kan den finde på at bevæge sig 20 km for at finde et godt bytte. Det går ikke så godt alle gange så der kan faktisk gå 20 forsøg inden det lykkes. Først finder tigeren byttet med lugtesansen, så forsøger den at komme så tæt ind på byttet som mugligt fordi en tiger ikke kan løbe så langt. og når den så er 10-20 m fra byttet starter jagten. En tiger angriber bagfra eller fra siden. Den prøver at skade dyrets bagben så det flygter langsommere. Når tigeren er nået op på siden af byttet bider den med sine hjørnetænder, fat i skulder eller nakke og vælter med hele sin vægt dyret. Så kvæler den byttet ved et bid i struben i ca. 10 min. En tiger bryder sig ikke om at være i det åbne landskab når den spiser, derfor trækker den sit bytte ind i skov eller ned til vand. Tigre spiser alle former for kød, men de bryder sig mest om hjort eller dådyr. De kan også finde på at spise frugt eller råddent kød. Når tigeren æder, æder den ⅕ af sin egen kropsvægt. Den starter ved bagdelen og så spiser den først musklerne og derefter organerne. Hvis den ikke for spist det hele på en nat vender den tilbage næste nat. Når den æder, æder den sig så mæt at den kan gå i flere dage uden at behøve at fange et nyt bytte. Den skal helst spise 70 kg føde om året.
 
Der menes ikke at være mere end 400 [[individ]]er tilbage i [[natur]]en i dag. Det er den type tiger man kan se i [[Aalborg Zoo|Aalborg]] og [[København Zoo]]er, samt [[Knuthenborg]] Safaripark.
 
Parring og tigerunger
{{søsterlinks
En han og hun lever ikke sammen. Så når en hun tiger er klar til at blive parret (det er hun når hun ca. er 3-4 år gammel) afsætter hun duft spor og brøler til den nærmeste han om at komme og finde hende. Når de så har fundet hinanden, er de sammen i 5 dage og parrer sig. Så forsvinder hannen igen og hunnen er drægtig (gravid) i ca. 100 dage. Når ungerne kommer ud vejer de kun 1 kg og er ca. 33 cm lange. De er helt hjælpeløse og drikker bare hele tiden mælk. De åbner ikke deres øjne før de er 10 dage. Ungerne bliver født med blå øjne, men efter et stykke tid bliver de brune. Hunnen opbevarer dem i en grotte eller hule, så de er skjult for større dyr som vil æde dem. De får mælk til de er ca. 2 måneder gamle, og derefter begynder de at spise kød. Når de er 2 år gamle bliver de ”smidt ud” for at finde deres territorium. Hun unger vælger tit et territorium tæt på morens, mens hanner vælger et længere væk. Når så ungerne er ”smidt ud” er moren klar til parring igen. Kun halvdelen af de tigerunger der bliver født overlever et år.
| commons = Category:Panthera tigris altaica
| species = Panthera tigris altaica
}}
 
{{dyrstub}}
 
[[Kategori:Rovdyr]]
[[Kategori:Dyr i København Zoo]]
 
[[af:Siberiese tier]]
[[az:Amur pələngi]]
[[bar:Sibiarische Diga]]
[[bg:Сибирски тигър]]
[[bs:Sibirski tigar]]
[[ca:Tigre siberià]]
[[cs:Tygr ussurijský]]
[[cv:Амур тигрĕ]]
[[de:Sibirischer Tiger]]
[[en:Siberian tiger]]
[[es:Panthera tigris altaica]]
[[et:Amuuri tiiger]]
[[eu:Siberiar tigre]]
[[fa:ببر سیبری]]
[[fi:Siperiantiikeri]]
[[fr:Tigre de Sibérie]]
[[he:טיגריס סיבירי]]
[[hr:Sibirski tigar]]
[[hu:Szibériai tigris]]
[[id:Harimau Siberia]]
[[is:Síberíutígur]]
[[it:Panthera tigris altaica]]
[[ja:アムールトラ]]
[[ka:ამურის ვეფხვი]]
[[ko:시베리아호랑이]]
[[lt:Amūrinis tigras]]
[[lv:Amūras tīģeris]]
[[mk:Сибирски тигар]]
[[mn:Сибирийн бар]]
[[mr:सायबेरियन वाघ]]
[[ms:Harimau Siberia]]
[[nl:Siberische tijger]]
[[no:Sibirtiger]]
[[pa:ਸਾਇਬੇਰੀਆਈ ਟਾਈਗਰ]]
[[pl:Tygrys syberyjski]]
[[pt:Tigre-siberiano]]
[[ro:Tigru siberian]]
[[ru:Амурский тигр]]
[[sh:Сибирски тигар]]
[[simple:Siberian tiger]]
[[sk:Tiger džungľový ussurijský]]
[[sl:Sibirski tiger]]
[[sq:Tigri siberian]]
[[sr:Сибирски тигар]]
[[sv:Sibirisk tiger]]
[[te:సైబీరియన్ పులి]]
[[th:เสือโคร่งไซบีเรีย]]
[[tr:Sibirya kaplanı]]
[[uk:Амурський тигр]]
[[vi:Hổ Siberi]]
[[zh:东北虎]]
[[zh-yue:西伯利亞虎]]