Snitter (høstmaskine): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Ændrer lidt i kludderet
Linje 3:
== Anvendelse og historie ==
[[Fil:SIMON carrot harvesters.jpg|thumb|Gulerodssnittere.]]
En finsnitter bliver i dag mest brugt til ensilering af helsæd <ref>http://lillehaab.dk/data/images/lille%20haab/pict0047.jpg</ref> , græs <ref>http://lillehaab.dk/data/images/lille%20haab/traktor%20og%20andre%20maskiner%20040.jpg</ref> og majs <ref>http://dongsgaard.dk/data/images/dongsg%C3%A5rd%20008.jpg</ref>. I modsætning til en mejetærsker, udtømmes grøntsagerne eller afgrøderne direkte gennem maskinen til en vogn eller en container, fra et bælte, eller en spalte. Vognen bliver (normalt) trukket af en traktor. I modsætning til mejetærskere, er tuden dog ikke udmundet med gummikanter, og har kun en 'stor' spalte, hvor ensilagen transporteres ud igennem. Mange bruger i dag mere finsnittere (grønthøstere) end mejetærskere til at høste majs, da det derfor ikke har behov for presning og harvning.. Det er også udstyret med en lygte, til natarbejde. En finsnitters hjul er ligesom alle andre høstmaskiner, ved at forhjulene er størst. Fordi de køre med større hjul, er for at de ikke skal synke nemt i når der er blødt i marken. Det er muligt at landmænd kører med mere majs end helsæd, da majsensilagen er tungere at transporterer på ét læs, og som man derfor reducerer risikoen for at vognens dæk eksploderer. Når der er meget travlt med høst, vil der en gang imellem køre to snittere mellem én traktor, og høste ensilagen over i den ene vogn hver for sig.
 
[[Fil:Forage harvester - forage wagon 320x240.ogv||thumbnail|Græs, der udføres med en grønthøster, der trækkes af en traktor. Her er vognen spændt fast til selve grønthøsteren.]]
== Grønthøster ==
Grønthøster er betegnelsen for en snitter, som består af en snitter tromle og en tud, der går fra snitter trumlen inde i chassiset. En dergrønthøster bruges til at høste grøntfoder, og findele det til [[ensilage]], og kan bruges til foder til f.eks. [[kreatur|kreature]]. FraI dennemodsætning til mejetærskere, transportereser tuden dog ikke udmundet med gummikanter, og har kun en 'stor' spalte, hvor grøntfoderet transporteres ud igennem (oftest) til en [[ensilagevogn]] ([[græsvogn]], hvis det er helsædhelsed). En grønthøster kan bruge tre slags skæreborde afhængig af, hvilken type korn de passer til i formen, '[[majsskærebord]]', '[[græsskærebord]]', '[[helsædsskærebord]]' og [[energitræ skærebord]] <ref>http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/Energieholzernter2.jpg</ref> <ref>http://www.deere.com/en_AU/equipment/ag/hay_forage/7050_spfh/grass_pickups.html</ref> <ref>http://www.deere.com/en_AU/equipment/ag/hay_forage/7050_spfh/maize_header.html</ref> <ref>http://www.deere.com/en_AU/equipment/ag/hay_forage/7050_spfh/whole_crop_header.html</ref>. Dog kan et græsskærebord og et helsædsskærebord begge bruges til høst af helsæd. Majsskærebordene findes i adskillige størrelse, angivet i rækker (regnet ud fra hvor mange majsrækker skæreborderet har mulighed for at snitte på ét skår). Dog er der også opfundet et direkte græsskærebord, der bruges til at skære græsset direkte igennem. Gennem kørsel, er det en regel, at traktorer kører ved siden af grønthøsteren. I vanskelige sider, kører traktoren bag ved den, under høst af majs, hvilket kræver koncentration, for ikke at køre sammen. Traktoren skal holde en bestemt afstand fra grønthøsteren, afhængig af, hvor ensilagen er planlagt til at ligge i vognen. Hvis høst af majs foregår i mørke, bliver det nødvendighed for landmænd, at snitte kanterne af marken, til den dag, hvor høsten skal foregå. Grønthøstere har dog også selv et anhængertræk til at trække en vogn med, som som regel på grund af transportering til der hvor den pågældende vogn dagligt står (på en [[Bondegård|gård]] eller en [[maskinstation]]), eller af selv at transportere ensilage fra og til vognen. I modsætning til andre snittere, er denne bygget med en tud i stedet for et bælte, da det strømmer ud ad udmundingen. Nu om dage, bruges der for det meste selvkørende grønthøstere, hvor der tidligere blev brugt grønthøstere, der blev trukket af en [[traktor]] <ref>http://www.stenderup.eu/Files/Billeder/Mengele/bugseret_finsnitter_s40.jpg</ref>. Maskinen er blevet kendt siden 1960.
 
== Forstoppelse ==