Radiohuset: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Tiderne skifter: SPROGOPTIMERING
Linje 48:
I radioens første kvarte århundrede blev – som en selvfølge – praktisk alle udsendelser sendt direkte. Det skyldtes især, at datidens teknik for lydoptagelse var primitiv og besværlig at anvende. Mange musikkendere ligefrem foragtede al registreret musik, uanset om der var tale om de fornemste orkestre eller solister. Man kaldte det ''mekanisk musik'' og slog det i hartkorn med spilledåser og lirekasser.
 
I starten var der kun radioen, men så kom også fjernsynet til. Det var Radiohuset ikke stort nok til., Derfor blev tv-produktionen flyttet til [[TV-Byen|Gyngemosen]], hvor en del af DR's radioproduktion også erefterhånden kommetfandt til at foregåsted. Radiohuset blev nemlig ikke bygget til så stor produktion som den, DR reelt har i dag. RadiohusetDer dannedeblev dog rammensendt omdaglige [[TVtv-Avisen]]udsendelser fra Radiohuset helt frem til den [[7. oktober]] [[1983]], hvor [[TV-Avisen]] for sidste gang blev afviklet fra Frederiksberg. Her sendte man fra Studie A, der lå på 4. sal, Ny Fløj (hvor radioens Driftscentral fik sin sidste placering). TV-Avisens kontorer og klipperum lå på 1. sal.
 
I 1959 skiftede Statsradiofonien officelt navn til Danmarks Radio. I 1996 fik Danmarks Radio endnu en navneændring; denne gang til DR, selvom mange nu fortsat kalder det Danmarks Radio.
Linje 56:
DR Byen vil rumme al DR's tv- og radioproduktion, bortset fra de regionale stationer. Dog har Københavns Radio også sæde i Ørestad, i det såkaldte segment 3. Det er, naturligt nok, den eneste af regionalradioerne, der ligger derude. Og det bør måske også bemærkes, at nogle af dramaproduktionerne på tv fortsat laves i TV-Byen.
 
Radiohuset bliver hvor det er, men med nye beboere; [[Det Kongelige Danske Musikkonservatorium]] skal fremover fylde huset med toner. KonservatorietDet Kongelige Danske Musikkonservatorium har ejet bygningen siden 2001, så DR har lejet sig ind i Radiohuset til udflytningen i DR Byen. Nøglerne blev formelt overdraget til konservatoriet den 1. august 2008. Og den 20. december spillessamme år blev den sidsteallersidste DR-koncert afviklet i Radiohusets Koncertsal. Det betyder også en navneændring til Musikkonservatoriets Koncertsal.
 
Men selvom DR dermed ikke har sit gamle Studie 1 længere, betyder det ikke, at medievirksomheden mister musikken. DR får en smuk og fremragende sal – og salig Emil Holm vil fortsat puste musikerne i nakken; koncerthuset har nemlig fået adresse på Emil Holms Kanal. Og det største studie - den meget omtalte koncertsal - fik ved udflytningen samme navn som dets bror i det daværende Radiohus havde: Studie 1. Senere er navnet dog ændret til Koncertsalen, og selve foyeren i Koncerthuset har fået navnet Studie 1, hvilket blandt noget af personalet frygtes at give anledning til forvirring, da man på tekniske tegninger m.v. fortsat benytter betegnelsen Studie 1 om den store koncertsal.
 
Koncerthuset i DR Byen er tegnet af det franske arkitektfirma [[Ateliers Jean Nouvel]] og det japanske selskab [[Nagata Acoustics]] har sørgesørget for akustikken. Men bortset fra Koncerthuset står Vilhelm Lauritzens tegnestue, traditionen tro, fortsat bag DR's hovedsæde (tegnestuen har stået for den overordnede plan, samt segment 1) – selvom tiderne er skiftet.
 
== Anvendt litteratur om Radiohuset og DR ==