Forum København: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Zorrobot (diskussion | bidrag)
m r2.5.2) (robot Tilføjer: nn:Forum København
udvidet
Linje 2:
'''Forum København''' (eller '''Forum Copenhagen''') er en udstillings- og koncerthal på [[Frederiksberg]] - ca. 15-20 minutters gang fra [[Rådhuspladsen (København)|Københavns rådhusplads]]. Kapaciteten på udstillingsområdet er i alt på 5.000 [[m²]] netto, 8.000 m² brutto og har ved koncerter mulighed for at have op til 10.000 tilskuere<ref>http://www.forumcopenhagen.dk/Koncerter</ref>. Denne søjlefri hal har blandt andet dannet ramme om [[seksdagesløb]]et, som i mange år var en førende Københavnerbegivenhed. Forums arrangementkalender byder i dag på et stort og varieret mix af koncerter, loppemarkeder, fagmesser og udstillinger foruden mange private firmafester og events. På årsbasis lukker Forum cirka 500.000 mennesker gennem tælleapparaterne. Forum er et datterselskab af Bella Center A/S og har været ''forbundet'' med [[Bella Center]] via [[Metro (København)|Metro]]-forbindelsens [[Forum Station]] siden maj 2003, som ligger lige ved døren med 12 minutters Metrokørsel til Bella Center.
 
== Den første hal ==
Forum slog dørene op for første gang i februar 1926, da hallen blev bygget til biludstillingen samme år. Forum var tegnet af [[Oscar Gundlach-Pedersen]], og belysningen var [[Poul Henningsen]]s splinternye [[PH-lampe]].
 
Allerede få år efter, i [[1929]], blev der afholdt en arkitekturudstilling, som var en af de første præsentationer af [[Funktionalisme (arkitektur)|funktionalismen]] i Danmark, nemlig Bygge- og Boligudstillingen i Forum. Det var på denne udstilling, at [[Arne Jacobsen]] og [[Flemming Lassen]] udstillede deres tegning til det cylinderformede "Fremtidens Hus".
Under [[2. verdenskrig]] blev Forum-hallen i 1943 saboteret af modstandsgruppen [[Holger Danske (modstandsgruppe)|Holger Danske]]. Årsagen var, at hallen blev benyttet til indkvartering af tyske soldater. Hallen blev først genopført og udvidet i 1947, igen ved Gundlach-Petersen. Siden blev den ombygget til ukendelighed, så det i dag er svært at aflæse arkitektens oprindelige design.
 
== Sabotagen i 1943 ==
Under [[2. verdenskrig]] blev Forum-hallen i [[1943]] saboteret af modstandsgruppen [[Holger Danske (modstandsgruppe)|Holger Danske]]. Årsagen var, at hallen blev benyttet til indkvartering af tyske soldater. Hallen blev først genopført og udvidetDeltagerne i 1947,aktionen igen ved Gundlach-Petersen. Siden blev den ombygget til ukendelighed, så det i dag er svært at aflæse arkitektens oprindelige design.var:
 
* [[Gunnar Bjarnarson]]
* [[Max Bæklund]]
* [[Mogens Jarset]] ("Bob")
* [[Axel Olaf Markussen]], chauffør for gruppen
* [[Paul Moesgaard]] ("Ewald")
* [[Josef Søndergaard]] ("Tom", leder af gruppen)
 
[[Jørgen Haagen Schmith]] ("Citronen") skulle oprindeligt have været med. Mens aktionen var i gang ankom [[Jens Lillelund]], der blev anvist en plads som vagt.
 
Poul Hansen "Jelly", der var uddannet [[SOE]]-agent, havde skaffet sprængstoffet til gruppen. I Poul Hansens efterladte papirer har han skrevet, at han selv stod på afstand og overværede aktionen.
 
== Genopførelse og senere ombygninger ==
Hallen blev først genopført og udvidet i [[1947]], igen ved Gundlach-Petersen. Siden blev den ombygget til ukendelighed, så det i dag er svært at aflæse arkitektens oprindelige design.
 
Mange danskere forbinder mest Forum med [[seksdagesløb]]ene, især i 1950´erne og i starten af 1960'erne via transmissioner i det nye medie, [[fjernsyn]].
Line 36 ⟶ 54:
* [[Pearl Jam]]
* [[Tokio Hotel]] (2010)
 
== Kilder ==
* [http://www.din-bog.dk/1940-1945/Region_6/Sabotage/Forum/ Sprængningen af Forum 1943] (baseret på oplysninger i [[Peter Birkelund]]: ''Holger Danske Sabotage og likvidering 1943-45'')
 
== Ekstern henvisning ==