Kulturrevolutionen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Xqbot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (robot Tilføjer: ne:चीनको सांस्कृतिक क्रान्ति; kosmetiske ændringer
mNo edit summary
Linje 2:
'''Kulturrevolutionen''' (無產階級文化大革命, bogstavligt 'Den store proletariske kulturrevolution') eller '''Den store proletære kulturrevolution'''' var en politisk kampagne i [[Folkerepublikken Kina]], iscenesat af [[Mao Zedong]], daværende leder af Kinas kommunistiske parti, med støtte fra en radikal yngre generation indenfor og i umiddelbar nærhed af partiet.
 
Kampagnen indledtes ved et møde i kommunistpartiets [[Centralkomiteen for det kinesiske kommunistparti | centralkomité]] i [[1966]], hvor Mao Zedong gennemførte et kup ved at tillade et stort antal yngre aktivister som ikke var ordførere i centralkomitéen at være til stede ved mødet. Mao Zedong meddelte officielt kulturrevolutionen som afsluttet i [[1969]], efter en voksende [[opposition]] i landet imod den. Ifølge den almindelige opfattelse blev kulturrevolutionen dog først afsluttet definitivt med anholdelsen af [[Firebanden]] under [[Hua Guofeng]] i [[1976]].
 
Kulturrevolutionen havde som sit primære mål at udrydde [[borgerlig]] tankegang i hele det kinesiske samfund og erstatte det med [[socialisme]]. Tidligere havde den kinesiske [[kommunisme]] næsten kun været udbredt i statsapparatet og produktionsmidlerne. Mao Zedongs vigtigste middel til at gennemføre denne kampagne var [[Den Røde Garde (Kina)|rødgardisterne]], en [[milits]] af unge mennesker, hovedsageligt fra storbyerne som rejste rundt med tog i hele landet, og med jævne mellemrum holdt gigantiske stormøder. Et uofficielt mål med kampagnen var at styrke Mao Zedongs magt over Kina, men det mislykkedes definitivt da hans loyale, tiltænkte efterfølger [[Lin Biao]] på mystisk vis omkom ved en flyulykke.