Strømmen Station (Danmark): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Skinnecykling fjernet (passerer ikke denne station)
Linje 1:
{{harflertydig2|Strømmen Station (Norge)}}
'''Strømmen Station''' er en nedlagtvar jernbanestation på den nu nedlagte [[Østjyske JernbaneRanders-Ryomgård-banen|Randers-Grenaa JernbaneRyomgård-bane]]. Stationen er beliggende Strømmen 32 i [[Strømmen]] i [[Vorup Sogn]] i [[Randers Kommune]]. Strækningen blev anlagt i [[1876]] som privatbane og overtaget af staten i [[1881]], men Strømmen Stations nuværende bygning er fra [[1905]] og tegnet af [[DSB]]s overarkitekt Heinrich Wenck i [[Nationalromantik (arkitektur)|nationalromantisk stil]]. Stationsbygningen samt pakhusbygning og perron blev [[Bygningsfredning|fredet]] i [[2005]].<ref>[https://www.kulturarv.dk/fbb/sagvis.pub?sag=26904132 Fredningsbeskrivelse hos Kulturarvsstyrelsen]</ref>
 
Strækningen Randers-Ryomgård blev nedlagt den [[2. maj]] [[1971]], men blev anvendt som godsbane frem til [[1993]]. SporeneSporet findes stadig mellem [[Randers]] og [[Allingåbro]] og benyttes til skinnecykling mellem [[Romalt]] og Allingåbro.
 
Bygningen er udformet som en asymmetrisk "klump", som har et vekslende antal etager. I den østlige ende er bygningen i én etage, mens den i den vestlige ende stiger i højde til to etager. Stationsbygningen er opført i røde [[mursten]] på et fundament af [[granit]] og tækket med [[skifer]], der er lagt som [[bæverhale]]r.