Gettysburg-talen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Bot: simple:Gettysburg Address er en god artikel
No edit summary
Linje 1:
[[Fil:Lincolnatgettysburg.jpg|thumb|250px|Det eneste kendte foto af [[Abraham Lincoln]] ved Gettysburg (siddende) er taget omkring middag, lige efter han ankom, og tre timer før han holdt sin tale. Ved Lincolns højre side er hans bodyguard.]]
 
'''Gettysburg-talen''' er den mest berømte af den amerikanske præsident [[Abraham Lincoln]]'s taler og en af de mest citerede i Amerika. Den blev holdt ved indvielsen af soldaterkirkegården i Gettysburg i [[Pennsylvania]] om eftermiddagen den [[19. november]] [[1863]] under [[Den Amerikanske Borgerkrig]] fire og en halv måned efter [[Slaget ved Gettysburg]], som betegnes som krigens vendepunkt.
 
Lincolns omhyggeligt udformede bemærkninger, som slet ikke var dagens hovedtale, blev efterhånden anerkendt som en af de største taler i Amerikas historie. På lige over to minutter omtalte Lincoln principperne om lighed mellem mennesker – som beskrevet i [[USA's uafhængighedserklæring|Uafhængighedserklæringen]] – og omdefinerede borgerkrigen fra blot at handle om at bevare Unionen til også at være en frihedens genfødsel, som ville bringe sand lighed til alle borgere, uanset hvilken stat de boede i og en regering af folket, ved folket og for folket – eller om man vil: frihed, lighed og demokrati.