Robert Menzies: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: uk:Роберт Мензіс
mNo edit summary
Linje 3:
'''Sir Robert Gordon Menzies''' ([[20. december]] [[1894]] i Jeparit, [[Victoria (Australien)|Victoria]] – [[14. maj]] [[1978]] i [[Melbourne]], Victoria) var en [[Australien|australsk]] [[politiker]], der var landets [[Australiens premierministre|premierminister]] fra [[26. april]] [[1939]] til [[26. august]] [[1941]] og igen [[19. december]] [[1949]] til [[26. januar]] [[1966]], hvilket gør ham til den længst siddende premierminister i landet til dato.
 
Menzies tog [[jura|juridisk]] kandidateksamen fra [[University of Melbourne]] i [[1916]] og blev selvstændig advokat og senere rigsadvokat ved [[High Court of Australia]]. Han opgav sin advokatkarriere til fordel for politik allerede i [[1928]], hvor han blev medlem af overhuset i Victoria for [[Nationalist Party of Australia.]]. Han blev Victorias vicepremierminister i [[1932]]. I [[1934]] gik han ind i politik på landsplan og blev valgt til parlamentet for [[United Australia Party]]. Han blev industriminister i [[Joseph Lyons]] regering og efterfulgte ham i 1939 som partiformand. Samme år blev han premierminister for første gang, men sad kun to år. Senere brød han med United Australia Party og dannede [[Liberal Party of Australia]] i [[1944]], som han herefter var formand for. Han vendte tilbage til politik og oplevede stor succes; i [[1950'erne]] og de tidligere [[1960'erne|1960'ere]] var han en dominerende kraft i australsk politik. Det lykkedes ham at bevare premierministerposten helt til 1966 og blev genvalgt i alt otte gange. På posten som partiformand blev han efterfulgt af [[Harold Holt]].
 
Politisk stod Menzies for en tilbageholdende økonomisk politik, der ikke bød på større reformer, snarere gradvise forbedringer. Han var en markant [[antikommunisme|anti-kommunist]], og sendte flere gange australske styrker til [[Asien]] for at bekæmpe de kommunistiske regimer i [[Korea]] og [[Vietnam]].