Rainer Maria Rilke: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (robot Tilføjer: gl:Rainer Maria Rilke
No edit summary
Linje 1:
'''Rainer Maria Rilke''' (døbt '''René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke''') ([[4. december]] [[1875]] i [[Prag]] i [[Østrig-Ungarn]] (nu Tjekkiet) - [[29. december]] [[1926]] i [[Valmont]], [[Schweiz]]) var en en af de betydeligste digtere i moderne tysksproget litteratur. Hans forfatterskab udfolder sig på [[TysklandTysk (sprog)|tysk]], [[Fransk (sprog)|fransk]] og [[Russisk (sprog)|russisk]] og er inspireret af en omflakkende tilværelse med lange rejser og skiftende statsborgerskaber, ligesom hans digte fra start til slut præges af stærke kontraster i stil og forfattertematik.
 
Rilke er en af de betydeligste digtere i moderne tysksproget litteratur. Hans forfatterskab udfolder sig på [[Tysk (sprog)|tysk]], [[Fransk (sprog)|fransk]] og [[Russisk (sprog)|russisk]] og er inspireret af en omflakkende tilværelse med lange rejser og skiftende statsborgerskaber, ligesom hans digte fra start til slut præges af stærke kontraster i stil og tematik.
 
Rilke studerede på universiteterne i Prag og [[München]] og debuterede allerede i [[1894]] med ''Leben und Lieder'', en række naive kærlighedsdigte, som står i skarp kontrast til det senere forfatterskab. Rilkes tidlige værker ''Das Buch der Bilder I-II'' ([[1902]]-[[1906]]) og ''Stundenbuch'' ([[1905]]) udtrykker en stærk bevidsthed om genstandes visuelle plasticitet. Denne bevidsthed undfanges og næres under et årelangt ophold i [[Paris]] hos billedhuggeren [[Auguste Rodin]] og kulminerer i digtsamlingerne ''Neue Gedichte I-II'' ([[1907]]-[[1908]]), hvis skarpsindige og elegante betragtninger over objekters væren i verden tegner et højdepunkt i Rilkes tidlige forfatterskab.