Hannah Bjarnhof: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved M, fjerner ændringer fra Detbarenogetpisdether (diskussion | bidrag)
m småret
Linje 1:
'''Hannah Elisabeth Bjarnhof''' ([[6. juli]] [[1928]] på [[Frederiksberg]] – [[20. maj]] [[2002]]) var en [[Danmark|dansk]] [[skuespiller]] og [[lydbogsindlæser]].
 
Hun debuterede som 18-årig i [[Riddersalen]], og blev senere uddannet på [[Det Kongelige Teater]]s Elevskole i [[1948]].
 
Hun var herefter tilknyttet [[Odense Teater]], hvor hun bl.a. spillede ''[[Pygmalion (skuespil)|Pygmalion]]'' ([[1949]]). Kort efter gjorde hun sit [[talent]] gældende på [[kabaret]]-scenerne, hovedsageligt i København, og kan bl.a. høres på LP'en ''En Aften I Cabaret La Blonde ([[1957]])''.
 
I en af [[Sejr Volmer-Sørensen]]s lørdagsudsendelser på DR, slog hun igennnem med monologen ''Føss'da''', der sidenhen
blev hendes største kendemærke i generationer frem. Herefter fulgte mange øvrige monologer, men aldrig med samme gennemslagskraft. H.B var i [[1960'erne]] tilknyttet [[Århus Teater|Århus]] og [[Ålborg Teater]], men det blev også til
samme gennemslagskraft. H.B var i 1960erne tilknyttet Århus og Ålborg Teater, men det blev også til
en del radio- og tv-spil, samt [[Brevkasse (rubrik)|brevkasse]]-virksomhed på flere af [[Aller Press|Allers]] blade, samt på [[Radio Mercur]]. Det blev også til en del revy-engagementer.
 
Gennem hele sin karriere havde H.B endvidere en række biroller på dansk film, hun indspillede plader og var en flittigt benyttet oplæser. Var midt i [[1980'erne]] på tourne med en one-woman-kabaret bestående af [[Poul Henningsen]]-tekster, også vist på DR TV, og optrådte derefter i [[Toni Rodian]]s søndags-kabaret på [[Rialto Teatret]] i [[1990]]/[[1991|91]].
Hun dukkede op i ''[[Rejseholdet]]'' på TV, ([[2000]]), og året efter udkom CD'en ''En På Frakken'', der bestod af udvalgte indspilninger, alle med den umiskendelige Bjarnhof-[[artikulation]]. Denne plade vakte især interesse blandt det yngre publikum.
plader og var en flittigt benyttet oplæser. Var midt i 1980erne på tourne med en one-woman-kabaret bestående af [[Poul Henningsen]]-tekster, også vist på DR TV,
og optrådte derefter i [[Toni Rodian]]s søndags-kabaret på [[Rialto Teatret]] i 1990/91.
Hun dukkede op i ''Rejseholdet'' på TV, (2000), og året efter udkom CD'en ''En På Frakken'', der bestod
af udvalgte indspilninger, alle med den umiskendelige Bjarnhof-artikulation. Denne plade vakte især
interesse blandt det yngre publikum.
 
Fra begyndelsen af karrieren og frem til sin død, underviste Hannah Bjarnhof en lang række af vore senere store skuespiller-talenter, og prøvede også kræfter som iscenesætter og billedkunstner.
skuespiller-talenter, og prøvede også kræfter som iscenesætter og billedkunstner.
 
Hannah Bjarnhof var datter af forfatteren og journalisten [[Karl Bjarnhof]].