Det psykiatriske patientklagenævn: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 1:
{{stubpov}}
'''Det psykiatriske patientklagenævn''' er et [[patientklagenævn]], der ligger under [[Statsforvaltning]]erne i Danmark. Nævnet behandler klager over tvangsindgreb som er sket under psykiatrisk indlæggelse.
'''Det psykiatriske patientklagenævn''' er et [[patientklagenævn]]. Der findes en psykiatrisk patientklagenævn i hver region.
 
Hvis en indlagte f.eks. bliver bundet til en seng og skriger ”jeg klager” i Hvidovre en onsdag formiddag i 2009, så er det personalets pligt at sende oplysninger om lænkningen til nævnet. Hvis oplysningerne sendes samme dag ''før'' kl. 11.00, så kommer 3 mennesker fra nævnet om 6 dage, men sendes ''efter'' kl. 11.00, så kommer de måske nær til den indlagtes seng for at møde andre, der klagede i samme bygning, men så kigger de ikke ind til ham. Det er hans tur 13 dage efter klagen. ”Dette skulle give både nævnsmedlemmer og patientrådgivere tid til at sætte sig grundigt ind i sagen.” Men ”det altoverskyggende problem” er, at oplysningerne er alt for korte.
 
Der kommer tre mennesker til hospitalet, en ansatte ved [[Statsforvaltningerne|statsforvaltningen]], nogen fra [[lægeforeningen]] og nogen fra [[landsforeningen SIND|SIND]]. De kommer for at møde indlagten, overlægen og ”[[patientrådgiver]]en” i en halv time. Alt der skete fra klagens årsag til mødet, kaldes for ''en'' sag. Ifølge nævnets forretningsorden ”kan” tvangen ”findes foretaget med urette”, men nævnet afgør ”normalt ved enten en godkendelse eller en tilsidesættelse”. Nævnets beretning<ref>Mange eksempler på hvad der skete ved tvangen eller ved mødet: http://www.statsforvaltning.dk/sfdocs/Publikationer/Psykiatrisk%20patientklagenævn/Årsberetninger%202009/Statsforvaltningen%20Hovedstaden%20-%20Det%20psykistriske%20patientklagenævns%20årsberetning%20for%202009.pdf</ref> på 63 sider indeholder ikke noget om ”tvangsforanstaltninger” der var allerede forbi, inden nævnet ”tilsidesatte” dem. I den sag med 321 lænkninger/fastholdelser blev der 180 ”tilsidesat”. Og den gennemsnitlige lænkning på maven (”bæltefiksering”) i Danmark i 2007 varede i 3,5 dage.<ref>http://www.sum.dk/Aktuelt/Publikationer/Publikationer/~/media/Filer%20-%20Publikationer_i_pdf/2009/Tvang_i_Psyk_24sep09.ashx</ref>
== Kilder ==
*[http://statsforvaltning.dk/site.aspx?p=5808 Det Psykiatriske patientklagenævn]
*[https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=134499 Forretningsorden for de psykiatriske patientklagenævn]
 
Mange klager gælder de kemiske stoffers skadelige virkninger. SIND-medlem Anders Wildenschild deltog fra 2000 til 2009. Han siger: ”Det er overlægen, der definerer, hvad mindste midlet i tvangsbehandlingen er”. Statsforvaltningens og lægeforeningens mænd lader, som om de ikke hører den indlagtes bekymring over for skaderne.<ref>[http://www.handicap.dk/om-dh/beretninger/beretninger-2009-eksterne-rad-og-nevn-regionalt/kapitel4 Sundhedspolitisk område — Danske Handicaporganisationer]</ref> Nævnets sagsbehandlingstider regnes fra modtagelse af klagen hos nævnet til afsendelse af afgørelsen. De gennemsnitlige sagsbehandlingstider for de fem nævn i Danmark, et nævn i hver region, angives til mellem 6,3 og 12 dage i 2009, 1208 sager i alt.
{{stub}}
 
== Kilder ==
<references />