Rigsvåben: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
+
Korrektur, bl.a. den korrekte fagsproglige flertalsform af "våben"
Linje 1:
[[Fil:Coat of Arms of Lithuania.svg|right|thumb|200px|Litauens rigsvåben ''Vytis'' er et rigsvåben af traditionel heraldisk type.]]
[[Fil:National Emblem of the People's Republic of China.svg|right|thumb|200px|Folkerepublikken Kinas statssymbol er et eksempel på et ikke-heraldisk kommunistisk statsvåben.]]
Et '''rigsvåben''' (eller '''statsvåben''') er et [[våben (heraldisk)|våbenskjold]] eller tilsvarende kendetegn, der repræsenterer en selvstændig stat. I modsætning til national-flagnationalflag, der typisk symboliserer nationen og i Danmark kan anvendes af alle, er anvendelsen af statsvåben ofte forbeholdt statslige myndigheder.
 
== Heraldiske statsvåbenstatsvåbener ==
 
I [[Europa]] er rigsvåbener ofte identiske med eller afledt af en tidligere [[fyrste]]slægts våbenmærke, der med tiden er gledet over til ikke kun at symbolisere fyrsteslægten, men også de landområder, slægten herskede over. Det er tilfældet i bådef.eks. [[Danmark]], [[Norge]], [[Tyskland]] og [[Bulgarien]]. I Europa er de fleste rigsvåbenrigsvåbener opbygget efter heraldisk tradition, men f.eks. [[Italien]] og [[Makedonien]] benytter symboler, der ikke er skabt efter heraldisk tradition.
 
Et rigsvåben opbygget efter heraldisk tradition består af en centralt placeret figur i et skjold. Derudover kan våbnet omgives af en konge[[krone (hovedbeklædning)|krone]], [[skjoldholder]]e, våbentelt eller lign. Mens for eksempel [[Tyskland]], [[Polen]] og [[Schweiz]] anvender enkle statsvåbenstatsvåbener uden figurer uden for skjoldet, anvender fx [[Holland]] yderst komplicerede våben med en lang række figurer uden for våbnetskjoldet.
 
Et heraldisk rigsvåben findes i flere varianter. I Sverige benyttes betegnelserne "store" og "lille" rigsvåben: staten anvender et skjold med tre kroner med en kongekrone over og kongefamilien anvender et våben med skjold inddelt i flere felter, våbentelt og skjoldholdere.
 
Uden for Europa er heraldiske statsvåbenstatsvåbener ikke så udbredte, da disse lande ikke har haft en særlig heraldisk tradition eller har ønsket at distancere sig fra de tidligere koloniherrer. Dog anvender nuværende og tidligere [[Commonwealth]]-lande ofte statsvåbenstatsvåbener efter britisk forbillede.
 
<gallery>
Linje 20:
== Statssegl ==
 
En anden udbredt form for statsvåben er det såkaldte ''statssegl'', der bygger på [[segl (mærke)|segl]] beregnet til at lave aftryk i voks eller lak. Segl-formedeSeglformede statsvåben er så godt som altid cirkelrunde, og indeholder ofte en indskrift langs kanten.
 
<gallery>
Linje 29:
</gallery>
 
== Østasiatiske statsvåbenstatsvåbener ==
 
Den japanske pendant til et heraldisk våbenmærke er [[mon]] (jap. 紋, "tegn" eller "emblem"). De fleste mon er ensfarvede og gengiver højt stiliserede planter eller dyr inden for en cirkel. Denne tradition videreføres af flere østasiatiske lande. [[Japan]] anvender kejserfamiliens chrysanthemumkrysantemum-mon som statsvåben, og Kinas socialistiske våben viderefører den runde form.
 
<gallery>
Linje 39:
</gallery>
 
== Socialistiske statsvåbenstatsvåbener ==
 
Et såkaldt ''kommunistisk (eller socialistisk) statsvåben'' er opbygget efter ikke-heraldiskeikkeheraldiske regler, og er teknisk set ikke noget "våben". De kommunistiske våbnervåbener er inspireret af [[Sovjetunionen]]s våben fra 1923. De er opbygget efter en cirkulær eller oval grundform, indrammet af en krans, typisk af korn eller andre landbrugsprodukter, omvundet med et bånd i rødt eller nationalfarverne. Der er ofte skrevet et motto eller landets navn på dette bånd. De socialistiske våbenvåbener indeholder ofte symboler på fremskridt, arbejde og kamp eller på kommunismen. Således indeholdt Sovjetunionens våben hammer og segl, [[DDR]]'s indeholdt en hammer og en passer, [[Rumænien]]s indeholdt et bjerglandskab med et olie-boretårnolieboretårn og [[Nordkorea]]s indeholder en dæmning. Derudover er den røde stjerne og den opstigende sol så godt som faste elementer i socialistiske statsvåbenstatsvåbener.
 
På trods af navnet er det ikke alle kommunistiske lande, der anvendte kommunistiske statsvåbnerstatsvåbener. [[Cuba]] bibeholdt statsvåbnetstatsvåbenet fra før revolutionen, [[Polen]] brugte sit gamle våben med den ene modifikation at den hvide ørns krone blev fjernet, og [[Tjekkoslovakiet]] anvendte et våben, hvor det nye styres ideologi blev symboliseret ved at anbringe den traditionelle bøhmiske løve i et såkaldt [[hussiterskjold]] (der blev anvendt af menige fodfolk). Endvidere er "kommunistiske våbnervåbener" ikke begrænset til kommunistiske lande, for eksempel anvender [[Italien]] et statsvåben bygget over samme grundprincipper, og [[Nepal]] antog i [[2006]] et statsvåben efter socialistisk forbillede.
 
Et eksempel på et kommunistisk våben i anvendelse i dag er [[Folkerepublikken Kina]]s.
Linje 56:
== Andre statskendetegn ==
 
Da der er stor international variation i statsvåbenstatsvåbener, lader nogennogle sig ikke indplacere i de ovennævnte kategorier.
 
<gallery>
Linje 65:
</gallery>
 
== Juridisk beskyttelse af statsvåbenstatsvåbener ==
 
Et rigsvåben kan konkret gengives mere eller mindre naturalistisk eller stiliseret. Uanset gengivelsens udførsel regnes et rigsvåben som et beskyttet symbol iht. [[straffeloven]]s § 132, som forbyder gengivelse af statskendetegn på måder, som kan føre til forveksling med officielle skrivelser og lign.
Linje 73:
[[Fil:National Coat of arms of Denmark.svg|thumb|left|Danmarks rigsvåben som anvendt af statslige myndigheder]][[Danmarks rigsvåben]] består af et gyldent skjold med tre blå løver omgivet af ni røde hjerter. Indtil ca. 1960 benyttede Danmark både tre-løver-våbenet og det mere indviklede skjold i flæng. Herefter blev det tidligere "store rigsvåben" forbeholdt kongefamiliens personlige brug.
 
Det danske rigsvåben anvendes af staatsligestatslige myndigheder, for eksempel politiet og Folketinget (der dog bruger våbnetvåbenet uden kongekrone).
 
== Se også ==