Elektrisk kondensator: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mNo edit summary
Chr (diskussion | bidrag)
mNo edit summary
Linje 27:
Den plade der er tilsluttet den positive pol, har nu et underskud af frie elektroner, og får derved en positiv [[elektrisk ladning]]. Denne positive ladning udøver en elektrisk tiltrækningskraft på det overskud af frie elektroner, som den anden (nu negativt ladede) plade har modtaget fra strømkildens negative pol.
 
Afbryder man nu forbindelsen mellem kondensatoren og strømkilden, vil de elektriske kræfter holde de frie elektroner "fast" i den negativt ladede plade, og derfor ligger der over kondensatorens tilledninger en spændingsforskel meget nær ved strømkildens polspædningnding.
 
I kondensatorer med kapaciteter under ca. 1 mikrofarad (1 &mu;F = 10<SUP>-6</SUP> farad) "[[sive]]r" denne opbevarede ladning dog hurtigt, bl.a p&aring; grund af en indre, elektrisk &quot;ut&aelig;thed&quot; (kaldet tabsmodstand) i kondensatoren. Men en kondensator p&aring; et par tusinde mikrofarad og en lille [[lommelygte]]-p&aelig;re kan man demonstrere den oplagrede elektriske energi ved at koble kondensatoren til p&aelig;ren, og konstatere at denne lyser op et kort &oslash;jeblik: I l&oslash;bet af det &oslash;jeblik &quot;undslipper&quot; elektronerne i den negativt ladede plade ud gennem p&aelig;rens gl&oslash;detr&aring;d og ind i den positivt ladede plade, og derved udligner forskellen i antallet af frie elektroner i de to plader. For en kort stund tjener kondensatoren alts&aring; som en str&oslash;mkilde der tr&aelig;kker en j&aelig;vnstr&oslash;m igennem p&aelig;ren.