Attentatet i Sarajevo: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Biologo32, fjerner ændringer fra 93.167.158.151 (diskussion | bidrag)
Linje 7:
Ærkehertug Franz Ferdinand tog fra et møde med den tyske kejser [[Wilhelm 2. af Tyskland|Wilhelm 2.]] på sit landsted slottet [[Konopiště]] i [[Benešov]] i [[Bøhmen]] til [[Sarajevo]] for at overvære afslutningen på det Kejserlige og kongelige ([[k.u.k.]]) XV og XVI Korps' manøvrer i [[Bosnien]]. Besøget blev gennemført efter anmodning fra den k.u.k. statholder i [[Bosnien og Herzegovina|Bosnien-Herzegovina]], ''Feldzeugmeister'' [[Oskar Potiorek]].
 
Besøget skulle foregå den [[28. juni]], på årsdagen (ifølge den ortodokse kalender) for den serbiske nederlag til [[osmanner]]ne i [[Slaget på Solsortesletten]] den [[15. juni]] [[18891389]] - en dato med symbolsk betydning for mange serbere. Datoen for besøget var imidlertid ikke tænkt som en provokation. Det lader til at tilfældigheder har spillet ind, da den østrigske tronfølger helt siden [[1909]] havde gennemført sådanne besøg ved tropperne, som typisk afsluttede forårsmanøvrerne på dette tidspunkt. Potiorek var af den overbevisning, at det østrig-ungarske [[monarki]]s anseelse ikke havde været særligt højt siden den [[Bosnienkrisen|bosniske annektionskrise]] i [[1908]], og at et kongeligt besøg kunne styrke den, hvilket en bevidst provokation dårligt kunne bidrage til. Den for Bosnien-Herzegovina ansvarlige finansminister [[Leon Biliński]] gjorde heller ikke på noget tidspunkt ophævelser over besøget, selv om den oprindelige og af kejseren godkendte plan for besøget slet ikke indeholdt et besøg i byen.
 
{{Citat|Kun i eftertidens fortolkning og frem for alt ved udarbejdelsen af den særlige målrettethed og symbolværdighed kom det dertil, at den ... 28. juni, [[Sankt Vitus]]-dag, årsdagen for det serviske nederlag mod osmannerne på Solsortesletten (Amselfeld) i 1389, blev fremstillet som en særlig provokation. Men også i den sammenhæng rådede tilfældet og ikke langfristet eller subtil planlægning, for da man fastlagde tidspunktet for XVI korps' manøvrer var det kun årstiden og troppernes uddannelsesgrad, der var udslagsgivende.|[[Manfried Rauchensteiner]]|''Der Tod des Doppeladlers: Østrig-Ungarn und der Erste Weltkrieg'', 1997<ref>Manfried Rauchensteiner: ''Der Tod des Doppeladlers: Østrig-Ungarn und der Erste Weltkrieg.'', Styria Verlag, Graz/Wien/Köln 1997. ISBN 3-222-12116-8, S. 64</ref>}}