Fri software: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Rezabot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot ændrer mk:Слободен софтвер
m Erstattet "copyright" med "ophavsret" to steder. Desuden klarificeret at det var indfoerelsen af ophavsret paa software, som Stallman ikke broed sig om, ikke indfoerelsen af ophavsret generelt.
Linje 18:
De bedst kendte fri software-licenser er [[GNU]] [[GNU General Public License|General Public License]] (GPL) og [[GNU Lesser General Public License]] (LGPL) fra [[Free Software Foundation]].
 
Begrebet '''fri software''' blev antagelig grundlagt af [[Richard M. Stallman]], grundlæggeren af [[Free Software Foundation|FSF]] og "the [[GNU]] project". [[Richard M. Stallman|RMS]] (som Richard kaldes i folkemund) ville ikke acceptere at skulle vælge mellem at være lovbryder, og at nægte sine medmennesker kopier af software (eller kildekoden til software), som han nemt kunne give dem hvis det ellers havde været lovligt. Sagen var den, at da software opstod tænkte ingen på på copyrightophavsret for software. Software var dengang som regel bundet til en bestemt type maskine som kostede så absurd mange penge, at omkostningerne til udvikling af software var ganske ubetydeligt i sammenligning. Udviklingen af mere avancerede [[styresystemer]] (primært [[UNIX]]) og programmeringssproget [[C (programmeringssprog)|C]] førte imidlertid sammen med billigere hardware til at software fik en stigende værdi. Det førte så til at copyrightophavsret for software blev indført, til Richard M. Stallmans og mange andre [[hacker]]eres store irritation. Det førte til at han (RMS) i 1984 dannede "The GNU Project" med det formål at skabe et komplet frit operativsystem. Projektet mangler af forskellige årsager stadig at færdiggøre kernen i systemet ([[GNU/Hurd|HURD]]) men i mellemtiden er der opstået forskellige alternative frie (som i frihed) kerner, som kan fungere GNU-projektets software.
 
== Friheder ==