Grossist: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Rezabot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot tilføjer fa:خرید گروهی
Rettet for stavefejl.
Linje 1:
En '''grossist''' (alt.''' grosserer''') er en person eller virksomhed der handler "en gros", dvs. handler med store mængder varer, modsat en [[købmand]] der handler med små mængder varer.
Grossister fungerer som bindeled/distributør mellem et antal små producenter og et antal små aftagere, eksempelvis købmænd. Grossister var tidligere en magtfuld gruppe i samfundet, men grosist-funktionengrosistfunktionen er i dag i høj grad overtaget af store producent-virksomhederproducentvirksomheder eller store butiks-kæderbutikskæder.
 
[[Grosserersocietetet|Grosserer-Societetet i København]] oprettedes i [[1817]], og organiserede samtlige [[københavn]]ske grossister. I [[1936]] kostede medlemskab af Societetet 200 kr plus stempelafgift på 24 kr. Grosserer-Societetets primære funktioner var at føre tilsyn med [[Børsen]] i [[København]], som Societetet købte i [[1857]] af staten, at yde kommerciel-juridisk rådgivning, samt daglig fastsættelse af [[valutakurser]]. Deltog ved valg af medlemmer til [[Sø- og Handelsretten]].