Regeringschef: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
MerlIwBot (diskussion | bidrag)
m Robot tilføjer tl:Pinuno ng pamahalaan
→‎Konseilspræsident: kontekst og præcisering
Linje 10:
 
=== Konseilspræsident ===
Konseilspræsident er en fransk titel, der betyder formand for (minister)rådet og dermed understreger regeringenschefens rolle som leder af kongens el. fyrstens råd. Derfor forekommerr titlen kun i [[monarki]]er med en ikke [[Parlamentarisme|parlamentarisk]] statsskik, hvor regeringschefen udnævnes af kongen og står til ansvar over for denne. I Danmark blev regeringschefens titel i 1855 ændret til konseilspræsident efter indførelsen af [[A. S. Ørsted]]s konservative [[Helstatsforfatningen|helstatsforfatning]] i 1854. Det vedblev at være regeringslederens titel under fællesforfatningen for Danmark og Slesvig af 1863 og [[Danmarks Riges Grundlov|Grundloven]] af [[1866]]. Efter indførelsen af parlamentarismen som statsskik ved [[systemskiftet]] i 1901 var titlen konseilspræsident forældet og ved grundlovsrevisionen i 1915 fik regeringschefen den gængse nordiske titel [[statsminister]], ændringen trådte i kraft efter det første valg under den nye grundlov i 1918.
Konseilspræsident blev brugt om regeringschefer i Danmark i perioden 1855-1918. Det var titlen på regeringslederen i Danmark under [[Danmarks Riges Grundlov|Grundloven]] af [[1866]] indtil grundlovsrevisionen i 1915. I perioder har titlen også været brugt i [[Frankrig]] og [[Italien]].
I perioder har titlen konseilspræsident også været brugt i [[Frankrig]] og [[Italien]].
 
==== Udtale ====
Titlen kan på dansk både udtales med fransk udtale af første led (conseils-præsident) og i en fordansket form som konsejlspræsident.
 
=== Premierminister ===