Tidszone: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Xqbot (diskussion | bidrag)
Baggrund for tidszonesystemet og Danmarks vej til det (med kilde) tilføjet.
Linje 5:
 
På den modsatte side af [[jorden]] i forhold til Greenwich går [[datolinjen]]. Det er altså her, [[nytår]]et indtræder først på året.
 
== Baggrund ==
Før indførsel af tidszonerne brugte man ''lokal tid'', hvor solens placering på himlen afgjorde, hvad klokken var: Når solen stod i stik syd, var klokken 12 - på dét sted.
 
Det system kunne man ikke leve med, da jernbanerne kom frem. Deres køreplaner var lagt med minuttal og kunne ikke styres, hvis man på hver station skulle stille klokken til en ny tid. Man måtte altså have en fælles jernbanetid, helst for et helt land.
 
Med en fælles tid kunne man ikke længere i den enkelte by selv finde ud af, hvad klokken var, ved at se på solen. Men transportmidlernes udvikling i [[1800-tallet]] var ledsaget af kommunikationsmidlernes udvikling: Den elektriske telegraf kunne praktisk taget uden forsinkelse sende signaler til hele landet om, hvad klokken var på det sted, hvis lokaltid var blevet den gældende fællestid.
 
== Danmark og tidszonesystemet ==
Fællestiden startede på nationalt plan. I [[Danmark]] vedtog man i [[1858]] at anvende [[København]]s lokaltid som jernbanetid, men først 22 år senere blev det en nationaltid for alle.
 
For trafik og kommunikation over landegrænserne var det stadig upraktisk, at hvert land havde sit eget tidssystem. Så i [[1884]] samledes 25 lande til Prime Meridian Conference i Washington, som udviklede det nuværende tidszonesystem.
 
Danmark vedtog i [[1893]] at tiltræde det internationale tidszonesystem fra [[1. januar]] [[1894]]. Danmarks tidscentrum var nu ikke længere København, men [[Bornholm]]. I dag ligger [[Pedersker]]s østlige udkant og [[Østermarie]]s vestlige udkant på meridianen 15° Ø. De steder står solen altså stadig i syd kl. 12 - men kun den del af året, hvor der er [[Normaltid|normaltid]], ikke når der er [[Sommertid|sommertid]].
 
== Se også ==
Line 11 ⟶ 25:
* [[Jævndøgn]], [[Solhverv]], [[Sommertid]], [[Vintertid]]
 
== Eksterne kilder og henvisninger ==
* [http://www.teponia.dk/museumsposten/index.php?artikelid=251 Jacob Westergaard Madsen: ''Aakirkeby Mean Time'', Museumsposten 2003-1, Post & Tele Museum Danmark (god forklaring, men med den fejlagtige opfattelse, at meridianen 15° Ø går gennem Aakirkeby - den går 5 km Ø for byen)]
* [http://24timezones.com Flash Tidszonernes verdenskort]
* [http://www.verdensur.com Verdensur]