Holi: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Ny side: Holi er en fest hvor man fejre livet, men fejre det ved at danse rundt om et stort bål hvor de tager asken fra bålet og smøre det på panden, for at få held. Til denne fest er den vi...
 
Lidt mere information
Linje 1:
'''Holi''' ([[Hindi]]: होली) er en religiøs [[forår]]s festival fejret af [[Hinduisme|hinduer]]. Det er primært observeret i [[Indien]], [[Bangladesh]], [[Pakistan]], [[Nepal]],<ref name="Pakistani Girls Celebrating Holi in Lahore">{{cite web| last =| first =| title =Holi in Lahore | publisher =NA | date =2003-03-28 | url =http://www.buzzvines.com/girls-celebrating-holi-lahore | accessdate =2010-02-27}}</ref> og lande med store indiske [[diaspora]] befolkninger der følger Hinduismen, såsom [[Surinam]], [[Malaysia]], [[Guyana]], [[Sydafrika]], [[Trinidad]], [[Storbritannien]], [[USA]], [[Mauritius]] og [[Fiji]]. Det er også kendt som '''Phagwah''' og '''Festival of Colours''', eller som '''Doḷajāta''' ([[Oriya]]: ଦୋଳଯାତ) i [[Orissa]] og '''Dol Jatra''' ([[Bengali]]: দোলযাত্রা) eller '''Basantotsav''' ("forårs festival") (Bengalsk: বসন্তোৎসব) i [[Vestbengalen]]. Den mest berømte Holi er i [[Braj]] regionen, på steder forbundet til Herren [[Krishna]]: [[Mathura]], [[Vrindavan]], [[Nandagaon]] og [[Barsana]], som bliver turistmål i sæsonen Holi. Store dele af det sydlige Indien, fejrer dog ikke Holi med samme [[entusiasme]].
Holi er en fest hvor man fejre livet, men fejre det ved at danse rundt om et stort bål hvor de tager asken fra bålet og smøre det på panden, for at få held. Til denne fest er den vigtigste gud Krishna. Efter bålet bliver der festet med søde sager og grønsagsretter.
 
== Referencer ==
{{Reflist}}
 
{{stub}}
 
[[Kategori:Hinduisme]]
 
[[ar:مهرجان الألوان]]
[[bn:দোলযাত্রা]]
[[bh:होली]]
[[ca:Holi]]
[[de:Holi]]
[[el:Χόλι]]
[[en:Holi]]
[[es:Holi]]
[[fa:هولی]]
[[fr:Holî]]
[[gu:હોળી]]
[[hi:होली]]
[[hr:Holi]]
[[id:Holi]]
[[he:הולי]]
[[kn:ಹೋಳಿ]]
[[lt:Holi]]
[[ml:ഹോളി]]
[[mr:होळी]]
[[mzn:هولی (جشن)]]
[[nl:Holi-Phagwa]]
[[ne:होली]]
[[ja:ホーリー祭]]
[[no:Holi]]
[[nn:Holi]]
[[or:ଦୋଳ]]
[[pa:ਹੋਲੀ]]
[[ps:هولي]]
[[pl:Holi]]
[[pt:Holi]]
[[ro:Holi]]
[[ru:Холи]]
[[sa:होलीपर्व]]
[[simple:Holi]]
[[sk:Holí]]
[[fi:Holi]]
[[sv:Holi]]
[[ta:ஹோலி]]
[[te:హోళీ]]
[[uk:Холі]]
[[vi:Holi]]
[[zh:胡里节]]