Webapplikation: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 1:
En '''webapplikation''' (eller blot '''web-app''') er en [[applikation (datalogi)|applikation]] der kan tilgås via en [[browser|internetbrowser]]. Webapplikationer udvikles ofte med [[HTML5]], [[CSS]], [[JavaScript]] og et på server-siden dynamisk sprog som [[C#]], [[Visual Basic]], [[PHP]], [[Python]], [[Perl]] eller [[Ruby]]. Det er dog ikke forudsat at der anvendes hverken denne kombination eller konstellation af sprog.
 
== Udvikling ==
Ved udvikling af en web-applikation skelner man mellem klienten og serveren, da der knytter sig vidt forskellige tilgange og værktøjer. Klienten er brugerens browser, mens serveren er den eller de computere hvorpå applikationen afvikles. Såfremt der er tilknyttet en database vil denne være lokaliseret på serveren.
 
På klienten anvendes mark-up sprogene HTML og CSS til at skabe layout og design. JavaScript bruges til den dynamiske funktionalitet på klienten, såfremt dette måtte være nødvendigt. I moderne browsere er det hensigten, at fortolkningen, af disse tre sprog er identisk. I praksis er det dog ikke altid tilfældet.
 
Serveren er i stand til at modtage forespørgsler og data fra brugeren. Når en bruger udfylder en formular og trykker "OK" sender browseren disse data til serveren, og det er herefter op til et ''server-side'' sprog at behandle disse data. Til dette formål kan eksempelvis bruges Microsofts [[.Net|.Net-framework]], PHP, Perl, Python eller Ruby. Række af tilgængelige programmeringssprog og løsninger slutter dog ikke her. Disse sprog kan læse, manipulere, gemme og slette disse informationer, og på den måde skabe værktøjer, der dækker brugerens behov.
 
[[Google]] udbyder deres arkitektur til udvikling af webapplikationer, kaldt ''[[Google App Engine|App Engine]]''. Med App Engine udvikler man i [[Google Go|Go]], Python eller [[Java]].