Friedrich Schiller: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Rubinbot (diskussion | bidrag)
m r2.5.4) (Robot tilføjer pnt:Φρίντριχ Σίλερ
Artikler (diskussion | bidrag)
m tilføjelse til tekst
Linje 2:
'''Johann Christoph Friedrich von Schiller''' (født [[10. november]] [[1759]] i Marbach, død [[9. maj]] [[1805]] i Weimar) er mest kendt som '''Friedrich Schiller''' var en [[Tyskland|tysk]] [[digter]], [[historiker]] og [[dramatiker]].
 
Han blev født i [[Marbach am Neckar]], i [[Württemberg]], som søn af militærlæge J. C. Schiller. Hans forældre var ikke særlig velstående, men sendte ham i latinskole og senere Karlsschule (universitetet), hvor han studerede [[jura]] og senere [[lægevidenskab|medicin]].
 
Han læste [[Jean-Jacques Rousseau|Rousseau]] og [[Johann Wolfgang von Goethe|Goethe]] og diskuterede klassiske idealer med sine studiekamerater. Som student skrev han sit første skuespil, ''Die Räuber'' (Røverne), om en gruppe naive revolutionære og deres tragiske skæbne.
 
I [[1780]] blev han militærlæge i [[Stuttgart]]. Som følge af opførelsen af ''Die Räuber'' i [[Mannheim]] [[1781]] blev han arresteret og fik forbud mod at skrive. Han flygtede via [[Leipzig]] og [[Dresden]] til Weimar i [[1787]]. I [[1789]] blev han professor i [[historie]] og [[filosofi]] i [[Jena]], hvor han udelukkende udgav historiske værker. [[1790]] giftede han sig med [[Charlotte von Lengenfeld]], og i [[1799]] vendte han tilbage til Weimar, hvor Goethe overtalte ham til at fortsætte med at skrive skuespil. Han og Goethe grundlagde [[Weimar Theater]], som blev et førende teater i Tyskland. Han blevdøde i Weimar til han døde i 1805 af [[tuberkulose]]. Han blev adlet i [[1802]].
 
SidenUniversitetet i [[1934Jena]] har universitetet isiden [[Jena1934]] har haft navn efter Schiller.
 
== Værker ==