Tand: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
ZéroBot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot tilføjer be:Зубы
Linje 7:
Tænderne har mange forskellige funktioner, de bruges blandt andet til at tygge og bide med, har stor betydning for udseendet, tale og sang.<ref name="tandportal">[http://www.tandportalen.dk/din-mund/ Tandportalen.dk - Din mund - Tandens anatomi - Haderups nomenklatur<!-- Bot genereret titel -->]</ref>
 
du har et hul
Menneskers og dyrs tænder har flere funktioner som bygger på [[mekanisk gearing]]. Fortænders og hjørnetænders formål er, at [[kile]] sig ind i primært fødeemner. Under kæbernes pres kiles fødeemner over - dette kaldes populært at bide noget over. Et eksempel er når man bider et stykke af et [[Æble (frugt)|æble]].
 
Kindtænders funktion er at mase fødeemnestykker så de under gentagen tygning omdanner fødeemnerstykkerne til en grød blandet med [[spyt]]. Kindtænders takninger og kæbernes pres gør, at fødeemnestykkerne udsættes for stort [[Tryk (fysik)|tryk]], som kvaser cellestrukturer og andre mademner i stykker i lille [[målestok]].
 
Udover at blive anvendt til fødeemner, bliver tænderne også anvendt som generelt [[redskab]]. F.eks. anvendes tænder også til at holde mindre emner ([[handske]]r, [[buskort]]...), når man har brug for flere hænder.
 
Mennesker har anvendt eller anvender tænderne til utroligt mange ting. F.eks. anvender eller anvendte [[inuit]]terne tygning til at garve skind med.
<ref>[http://www.slagterimuseet.dk/historien%20om%20garverfaget.htm slagterimuseet.dk: Historien om garverier – et tusindårigt håndværk] Citat: "...Eskimoerne havde en særlig måde at fedtgarve på. De skar skindene ud som remme og tyggede dem sammen med [[tran]] – derved blev læderet blødt, bl.a. p.g.a. de [[enzym]]er, som findes i spyt..."</ref>