Frede Klitgård: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Linje 25:
Han var overbevist kommunist, og efter [[Nazi-Tyskland]]s overfald på [[Sovjetunionen]] [[1941]] gik Klitgård ind i modstandsarbejdet. Omkring maj [[1943]] var der etableret en sabotagegruppe, som han kom med i sammen med bl.a. unge smede og lærlinge fra Teknisk Skole. Gruppen begyndte med forbudte gadeprotester, men kastede sig snart over egentligt sabotagearbejde.
 
I efteråret 1943 blev Klitgård arresteret af dansk politi, da han på cykel transporterede sprængstoffer til Aarhus på bagagebærerenbagagebæreret. Ved [[Viby (Jylland)|Viby]] indtraf en eksplosion, og han blev kastet af cyklen. Det vakte opmærksomhed, og Klitgård vågnede og så en dansk betjent pege på ham med en [[pistol]].
 
Han blev idømt livsvarigt tugthus ved en tysk krigsret og overført til [[Dreibergen]] ved [[Rostock]]. Mens andre sabotører blev dødsdømt og henrettet, overlevede Klitgård, fordi han var typograf og anvendelig i tugthuset. Efter at have overlevet de kummerlige forhold kom Frede Klitgård hjem med [[de hvide busser]].