GSM: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
JYBot (diskussion | bidrag)
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>
Linje 11:
Gennem tiden har der været udviklet forskellige systemer til mobil kommunikation, men de har oftest ikke været baseret på standardiserede specifikationer. Forskellige lande oprettede deres egne systemer (som f.eks. [[Nordisk mobiltelefoni|NMT]] i de nordiske lande) og det var en kilde til besvær for både abonnenter og operatører fordi de forskellige systemer ikke har kunnet fungere sammen.
 
Som en konsekvens af den udvikling besluttede [[CEPT]] (Conference of European Posts and Telegraphs) i [[1982]] at iværksætte udviklingen af et fælles system, som skulle bruges i hele [[Europa]]. Udviklingsgruppen fik det franske navn ''Groupe Spéciale Mobile'' hvilket forkortedes til GSM. Senere har man valgt at kalde systemet ''Global System for Mobile communications'' - et navn som på praktisk vis genbruger GSM-forkortelsen.
 
De første år gik med at studere og diskutere mulige løsninger, og specielt at beslutte om det skulle være et [[digital]]t eller [[analog]]t system. I [[1985]] havde man udført feltforsøg og tekniske undersøgelser som gjorde det muligt at fastlægge hovedtrækkene for et digitalt [[TDMA]]-system. De faktiske detailspecifikationer begyndte herefter tage form.
Linje 48:
De fleste GSM netværk opererede oprindelig i et bånd omkring 900 MHz og senere blev der indført et 1800 MHz bånd for at skabe større kapacitet. Undtagelsen er dele af Syd- og Nordamerika hvor der anvendes 850 MHz eller 1900 MHz. I dag kan alle moderne europæiske GSM-telefoner håndtere både 900 og 1800 MHz. Telefoner som håndterer både europæiske og amerikanske frekvenser går under betegnelser som ''dual-band'' eller ''triple-band'' telefoner.
 
I 900 MHz båndet ligger ''uplink''-frekvenserne (dvs. transmissionretningen fra telefon til netværk) i båndet 890-915 MHz og ''downlink''-frekvenserne ligger i 935-960 MHz. Disse to 25 MHZ bånd er opdelt i 124 bærebølgefrekvenser med 200 kHz imellem hver. Man organiserer cellerne så to naboceller ikke bruger de samme frekvenser, så én celle vil kun gøre brug af et begrænset udvalg. En ''kanal'' udgøres af et frekvenspar - en ''uplink'' og en ''downlink''-frekvens.
 
Ved hjælp af [[tidsmultipleks]] ([[TDMA]]) kan op til otte telefoner deles om én kanal, idet hver telefon på skift får lov til at bruge kanalen 4,615 ms ad gangen (kaldet et ''timeslot''). Kanalens teoretiske bruttokapacitet er 270,8 kbit/s hvilket svarer til at hver telefon har en transmissionskapacitet på 33,9 kbit/s.
Linje 54:
I praksis betyder tidsmultipleksprincippet dog at man ikke bruge hele kapaciteten så den reelle brutto-bitrate er omkring 24,7 kbit/s per telefon.
 
Tidsmultipleksprincippet medfører også en vis styring for at undgå at telefonerne kommer til at sende samtidig. Det er navnlig vigtigt at sikre at telefonernes signaler ikke oplapper hinanden når de når ''basestationen''. Derfor beder systemet de telefoner, som er nærmest masten, om at forsinke sine transmissioner, så de kan flette ind mellem signalerne fra de telefoner, som er længere væk og som derfor har en længere transmissionsdistance. Denne mekaniske gør at der (som udgangspunkt) er en teoretisk øvre grænse for hvor langt en telefon kan være fra masten - det modsvares nemlig af en grænse for hvor meget de nærmeste telefoner kan forsinke deres signaler - og den maksimumsdistance ligger på omkring 35 km.
 
Cellernes størrelse er altså normalt begrænset til en 35 km radius omkring basestationens mast. Der findes dog principper som gør det muligt at øge den størrelse, men det er i givet fald på bekostning af antallet af ''timeslot''. Imidlertid er cellerne oftest langt meget mindre end det - i nogle tilfælde dækker de kun en enkelt bygning.
 
Transmissionseffekten er begrænset til maksimalt 2 W i GSM850/900 og 1 W i GSM1800/1900.
Linje 70:
* '''AMR''' (''adaptive multi-rate'', GSM 06.90) er den nyeste kodningsform som kendetegnes ved ikke at have en fast bitrate. Den baserer på et princip som betegnes ''MR-ACELP'' og kører med bitrater mellem 4,75 og 12,2 kbit/s.
 
For at mindske telefonens sendetid (og dermed øge batterilevetiden) bliver taleoverførslen kombineret med afbrydelser når man ikke taler (''discontinued transmission''). Men for at der ikke skal være total stilhed i pauseperioderne, bliver de senere fyldt ud med et støjsignal som svarer til baggrundsstøjen. I praksis gøres det ved at telefonen analyserer den omgivne lyd når der ikke tales og disse analyser sendes så til telenettet umiddelbart før telefonen holder pause - nettet kan så selv generere og indsætte et tilsvarende, syntetisk støjsignal.
 
== Noter ==